BiH
73

Hazim iz Vogošće u bašti uzgaja 50 vrsti tropskog voća

NAP
Više od 100 različitih sorti voća i drugog bilja ukrašava jedan od najljepših vrtova u Vogošći.

A, ništa toliko ne bi bilo čudno da više od pola tih biljaka ne čine tropske vrste, koje se ne mogu vidjeti tako često u centralnim dijelovima Bosne.

Tako, u neobičnoj bašti Vogošćanina Hazima raste japanska jabuka kaki, indijska banana, nar, kivi, jošita, limun, smokva, badem i na desetine drugih tropskih biljaka. I ne samo da ove biljke ovdje rastu, najveći dio njih daju i vrlo ukusne plodove.

"Imam oko 20 različitih sorti grožđa, malina, jabuka, šljiva i drugog voća. Ovdje je i jako puno autohtonog voća, na koje su u našim krajevima poprilično zaboravilo", kaže Hazim.

"Ali, ljudima koji dođu da vide moju bašu, ipak je najzanimljivije tropsko voće", dodaje on.

Biljnu kolekciju sakuplja već nekoliko godina. Kada vidi biljku koju nema u svojoj bašti, ne može odoljeti a da ne kupi njenu sadnicu.

"Sadnice tropskog voća naručujem uglavnom preko interneta, ili preko prijatelja iz Mostara. Uživam u ovom mom hobiju i zbog toga mi ništa nije teško", kaže Hazim.

"Ovdje se osjećam jako lijepo, mirisi od voća me smiruju. Najveći dio slobodnog vremena provodim upravo radeći oko bašte", kaže Hazim, piše Patria.