{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opasan i unosan posao: Svakodnevno vadi otrov iz najopasnijih zmija

3.9.2014. u 20:54
24
23
Opasan i unosan posao: Svakodnevno vadi otrov iz najopasnijih zmija
24
Jim Harrison, osnivač Kentucky Reptile zoo centra ima najvjerovatnije jedan od naopasnijih poslova na svijetu.
Harrisona su zmije interesovale još od malih nogu, a prvu je ulovio kad je imao šest godina. Nakon završene srednje škole, počeo da ih skuplja i vadi im otrov.

On i njegova supruga Kristen trenutno posjeduju najveću kolekciju zmijskog otrova u Americi, a najvjerovatnije i u svijetu, te žive od njegove prodaje. Od zmijskog se otrova pravi serum koji spašava živote ljudi koji pretrpe ugriz brojnih zmija otrovnica, a navodno je u pitanju i vrlo unosan biznis. Naime, za samo jednu posudicu otrova zarade i nekoliko hiljada dolara.

Ovaj čovjek svakodnevno vadi zmijski otrov iz, u prosjeku, 100 zmija. Pauze pravi samo za vrijeme godišnjih odmora i lošeg vremena jer, kako kaže - kad imate posla s predatorima sa nekim od najjačih prirodnih otrova, želite biti sigurni u to da su putevi prohodni.

Ovog 55-godišnjaka su za vrijeme života zmije ugrizle devet puta (pet puta dok je vadio otrov), zbog čega je zaradio brojne ožiljke na rukama, kao i ostao bez vrhova nekoliko prstiju.

Međutim, Harrison odmah ide u hitnu pomoć naoružan sa svojim vlastitim lijekom. Njegov posao ima višu svrhu: otrovi više od 2.000 zmija koje drži u svom zoo centru, a među kojima su neke od najopasnijih otrovnica na svijetu, koristi se za pravljenje seruma koji spašavaju živote.

"Kad pomislim na otrov, pomislim na život. Ugrizi su vrijedni toga, budući da otrov spašava živote", kaže Harrison.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: