|

Uspješna realizacija prve faze projekta "Sa policijom u kino"

Uspješna realizacija prve faze projekta "Sa policijom u kino"
2
Klix.ba
3.1.2013. u 13:23
1
komentara
2

dijeljenja
Uspješna realizacija prve faze projekta "Sa policijom u kino"
Sa završetkom prvog polugodišta školske 2012/2013 godine, Tropik film & video, MUP KS i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, su zaključili realizaciju prve faze projekta "Sa policijom u kino".
U okviru prve faze projekta, približno 13.000 učenika sa nastavnicima, iz 28 osnovnih škola sa pod Kantona Sarajevo, je prisustvovalo projekcijama 3D filmova: Asteriks i Obeliks u Britaniji, i Pet Legendi.

"Ovo je prvi interresorni projekt naša dva ministarstva i u njegovoj implementaciji učestvuje 35.466 učenika osnovnih škola sa području Kantona Sarajevo. Projekat je započeo je 29. Novembra, i uz pauzu za zimski raspust, planirano je da traje do 05. marta 2013. godine", ističe Damir Marjanović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo

Prije svake filmske projekcije predstavnici MUP Kantona Sarajevo su održavali edukativne prezentacije: norme ponašanja u saobraćaju, opasnost od upotrebe piroteničkih sredstava, koje su sastavni dio preventivnog djelovanja policije u zajednici.

"Projekt 'Sa policijom u kino' ima preventivnu ulogu, jer pitanje bezbjednosti je pitanje svih pitanja, odnosno baza za svakodnevno djelovanje, ali i za unapređenje svih drugih oblasti društvenog života. Njegovom implementacijom želimo uspostaviti najdirektniju i najneposredniju saradnju između policije i građana, a posebno sa našom djecom koju i danas vrlo često stariji prepadaju policajcima. U ovu aktivnost će biti uključeni policijski službenici iz svih devet policijskih uprava", istakao je Nermin Pećanac, ministar unutrašnjih poslova KS-a.


Sveukupnu vrijednost projekta "Sa policijom u kino" prepoznao je i NATO HQ Sarajevo koji je značajnim finansijskim sredstvima pomogao uspješnu realizacije prve faze projekta:

"Misija Nato Saveza je mir i sigurnost, a njih ne može biti bez sigurnosti u lokalnoj zajednici. Iz tog razloga je partnerstvo NATOa sa MUPom KS i prirodno i vrlo značajno, kako bi bh djeca bila što sigurnija u svojim školama i naseljima, te sutra i sama doprinijela vecoj sigurnosti BH drustva", istakla je Ines Kuburović, portparolka NATO HQ Sarajevo.

Ukupan broj škola sa područja Kantona Sarajevo koji su uključene u projekat je 72, a broj učemika koji će biti obuhvaćeni projektom je cca 35.000. Realizacija druge faze projekta "Sa policijom u kino" planirana je za početak drugog polugodišta školske 2012/2013 godine.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...