BiH
10

FOTO / Počeo projekt "S policijom u kino" s ciljem saradnje djece i policije

FENA
Na području kantona Sarajevo počela je realizacija projekta "S policijom u kino-1", koji ima za cilj upoznavanje učenika o radu policije, razbijanje predrasuda i strahova kod učenika u kontaktu s policijom, razvijanje kulture odlaska u bioskop, te navike gledanja filmova.

Projekt implementiraju Ministarstvo obrazovanja, nauke i mlade Kantona Sarajevo, MUPKS, filmsko preduzeće "Tropik", te KJKP GRAS, kao i učenici i nastavnici 70 osnovnih škola KS-a s 35.466 učesnika.

"Vjerujem da se neke stvari rade interdisciplinarno, a osnovni cilj jeste druženje djece sa svojim vršnjacima, upoznavanje filmske kulture, te pokazati da Ministarstvo obrazovanja nauke i mladih KS-a i MUPKS zaista vode računa o najosjetljivijem i najiskrenijem dijelu našega društva, a to su djeca", rekao je na današnjoj pres- konferenciji Damir Marjanović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a i naglasio da je ovo samo početak.

Projekt se zbog velikog broja učenika, realizira kroz više faza, tako da u prvoj fazi učenici od V do IX razreda osnovnih škola prisustvuju projekciji filma 3D tehnici "Asterix i Obelix", dok će u njegovoj drugoj fazi učenici istih škola od I do IV razreda prisustvovati projekciji filma "Pet legendi" u istoj tehnici.

U nastavku realizacije projekta, planirana je organizirana posjeta kinima i učenika srednjih škola s područja kantona Sarajevo zajedno s policijskim službenicima, a u projektu učestvuju sve osnovne škole s područja KS-a i 36.000 učenika imat će šansu da pogledaju filmove koji su prilagođeni njihovom uzrastu.

Uključeno je do sada 20 policijskih službenika, iz devet policijskih stanica, kao i Jedinica za specijalističku podršku MUPKS, te saobraćajna policija, koji pružaju sigurnost ne samo djeci nego i nastavnicima, roditeljima, građanima.

Ministar unutrašnjih poslova KS-a Nermin Pećanac je rekao da MUPKS-a nikada nije bježao od aktivnosti koje su vezane za prevenciju jer smatra da ima jednu veliku ulogu u tome, ali da pitanje sigurnosti nije samo pitanje MUPKS-a već svih ministarstava, te da je projekt "S policijom u kino" samo dio šireg programa "Rad policije sa zajednicom".

"Cilj svih projekata jeste prevencija, što je više prevencije manje je represije, te stoga trebamo imati saradnju s građanima, želimo da budemo partneri s građanima, da razgovaramo sa njima, jer djecu treba pripremiti za odrastanje i oni trebaju sarađivati s policijom", rekao je Pećanac uz uvjerenje da će se ovaj projekt pokazati vrlo uspješnim.

Pećanac je najavio i novi akcioni plan za borbu protiv maloljetničke delinkvencije te je svim ministrima i političkim strankama koje participiraju u Skupštini KS-a, poslan "akcioni plan" koji je bio na snazi prije nekoliko godina, da do 31. decembra daju svoje sugestije i prijedloge, "te ćemo shodno tome Skupštini KS-a predložiti novi akcioni plan za borbu protiv maloljetničke delinkvencije".

Smatrajući korisnim realiziranje projekta "S policijom u kino implementartori su mišljenja da su ovakve aktivnosti usmjerene na učenike višestruko korisne i potrebne.

Filmovi se prikazuju u "Cinema Cityju" od 29. novembra ove godine do 5. marta 2013. godine svakim radnim danom, a cijena ulaznice je dvije KM što je, kako je rekao Ognjen Džinić, najjeftinija karta, a autobusi GRAS-a će prevoziti učenike na potrebnim destinacijama rekao je v.d. direktor GRAS-a Adis Šehić.