BiH
0

Usorac: Narod će izaći na ulice i blokirati granice

FENA
Vladimir Usorac (Foto: Blic.rs)
Vladimir Usorac (Foto: Blic.rs)
Zbog teškog stanja u poljoprivredi u cijeloj Bosni i Hercegovini, uzrokovanih nepovoljnim vremenskim prilikama i nedovoljnim podsticajima te zbog slabih mjera zaštite domaće proizvodnje, predsjednik Udruženja poljoprivrednika i stočara Republike Srpske Vladimir Usorac upozorava da bi se u našoj zemlji mogao dogoditi narodni bunt.

Loše ekonomsko stanje je isto za sve narodne u BiH, a granica strpljenja je pri kraju. Stoga, Usorac u razgovoru za Fenu najavljuje i moguće blokade granice uz zahtjev da se u BiH moraju obezbijediti uvjeti za bolji život njenih građana.

"Ovdje će, najvjerovatnije, desiti narod. Ne na nacionalnoj, već na ekonomskoj osnovi. To što se gura nacionalno narodu, mislim da više "ne pije vode" i da ćemo mi zajedno izaći i morati zatražiti koru hljeba u BiH, a ne u Briselu", smatra Usorac.

Ratari od vlasti očekuju da ima suha za očuvanje domaće poljoprivrede, a u posljednje dvije-tri godine upozoravali su i na dodatne probleme do kojih će doći nakon ulaska i Hrvatske u Evropsku uniju.

Tržište BiH je, kaže, otvoreno za sve proizvode zemalja evropske zajednice, dok domaći proizvodi nemaju ni „oškrinutu vrata“ za prelazak bh.granice.

"Nije kriva samo EU, već i naši nadležni organi koji su trebali stvoriti uvjete da i domaći proizvođači mogu izvoziti u EU. Nažalost, toga još uvijek nema, upozorava predsjednik Udruženja poljoprivrednika i stočara Republike Srpske navodeći da, nažalost, niko nikome ne odgovara zašto još nema mogućnosti da domaći proizvođači dobiju izvozne certifikate".

Kao primjer, ukazuje i da već godinu dana u BiH nije izmijenjena odluka o veterinarskoj taksi, da poljoprivredni prerađivači pri izvozu plaćaju 520 KM za veterinarski pregled, a pri uvozu 47 KM po kamionu, zbog čega BiH godišnje gubi 25 miliona KM.

Na taj način uvozni proizvodi prave se daleko jeftinijim i konkurentnijim na bh. tržištu, dok je kod izvoza obrnuta situacija.

"Mi se ponašamo da smo Suadijska Arabija i Kuvajt, a ne kao država koja je izašla iz rata i kojoj je svaka marka dragocjena u budžetu. Umjesto toga, rasipamo budžet i gledamo što prije da ova država bankrotira kako bi se izgubila odgovornost tih ljudi koji nisu uradili svoj posao ili su uradili posao samo za sebe", kategoričan je Usorac u razgovoru za Fenu.

Udruženja na čijem je čelu nedavno je i u pismu resornim ministarstvima BiH, Federacije BiH i Republike Srpske te Predsjedništvu BiH zaprijetio blokadom graničnih prelaza i zabranom uvoza u Bosnu i Hercegovinu, ukoliko se ne riješi pitanje opstanka primarne poljoprivredne i prehrambeno- prerađivačke industrije.

"BiH ide u propast i puno je primjera u kojima se favorizuje uvozni proizvod, a pokušava uništiti domaći, ponovio je u tom pismu Usorac i optužio tehnički tim Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da nije uradio ništa na realizaciji dokumenata iz Mape puta s ciljem stvaranja uvjeta za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla, što primarnu i prerađivačku industriju u BiH dovodi u bezizlaznu situaciju".

Stanje u poljoprivredi je u ovoj godini veoma teško i štete su zbog nepovoljnih vremenskih prilika pretpili svi proizvodi, a Usorac navodi i da nedavna kratkotrajna kiša nije puno pomogla ratarima, posebno što je jak vjetar u nekim dijelovima Semberije čak napravio još veću štetu.

"Koliko je bilo koristi toliko je bilo štete. Ostali smo na nuli, ističe on i dodaje da cijena kukuruza i ostalih žitarica raste, što govori da je stanje loše, a sve će se odraziti i na nestabilno snabdijevanje hranom, žitaricama i mesom, dok štete ratara dostižu i visinu godišnjeg budžeta".

Trenutno stanje kada je u pitanju kukuruz u RS je veoma loše, jer je 70 posto roda već propalo, pa će se može reći da ratari neće moći pokriti ni osnove troškove obrade tla, a kamoli ulaganja u đubrivo i sjeme.

"Od 10 proteklih godina, ovo je sedma koja je nepovoljna, a četvrta u nizu, tako da su poljoprivrednici iscrpljeni dugotrajnim nepovoljnim godinama", upozorava Usorac u razgovoru za Fenu precizirajući da su od protekle četiri godine tri bile sušne, a jedna u kojoj su ratari muku mučili s poplavama.