BiH
0

Usorac: Katastrofalna godina za sve poljoprivredne proizvode

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Još jedna izuzetno teška godina za poljoprivredne proizvođače, odrazit će se i na nestabilno snabdijevanje hranom, žitaricama i mesom, a štete ratara dostižu i visinu godišnjeg budžeta Republike Srpske i mjere se milijardom maraka, upozorava za Fenu predsjednik Udruženja poljoprivrednika i stočara RS-a Vladimir Usorac.

„Za poljoprivredne proizvođače je prošla godina bila katastrofalna, a ova je malo više od katasrofalne. Od 10 proteklih godina, ovo je sedma koja je nepovoljna, a četvrta u nizu, tako da su poljoprivrednici iscrpljeni dugotrajnim nepovoljnim godinama“, upozorava Usorac precizirajući da su od protekle četiri godine tri bile sušne, a jedna u kojoj su ratari muku mučili s poplavama.

Štete prelaze, kaže, milijardu maraka i njih niko ratarima neće moći da nadoknadi.

„Radi se o štetama u iznosu koliki je i budžet RS-a ili BiH i uglavnom se prelivaju na seljake, ali to oni više ne mogu da podnose. Jer, kada u tri godine imate jednu lošu godinu, onda dvije bar nešto 'izvuku'. Međutim, sada ratari nemaju mogućnost da nadoknade dijelom nastale štete, jer su su se zadužili i postavlja se pitanje kako će da vrate kredite i kako da uđu u predstojeću sjetvu bez novaca“, upozorava Usorac.

Nikada do sada, kategoričan je, nije se desilo da u poljoprivredi pretrpe štete svi proizvodi.

„Ove godine je apsolutno sve nastradalo u poljoprivredi“, upozorava predsjednik Udruženja poljoprivrednika i stočara RS-a.

Trenutno stanje kada je u pitanju kukuruz je veoma loše, jer je 70 posto roda već propalo.

„Kukuruz, koji je trebao da bude sada tri do 3,5 metara visok je svega dva do 2,5 metra, a da ne govorimo da nema zrna, kvaliteta i ostalog“, upozorava Usorac.

Voćari su prvo pretrpjeli štete od mraza, a plod koji je i ostao, voćke sada odbacuju zbog suše.

Pčelari su također pretrpjeli štete, jer zbog izuzetno visoke temperature nije bilo „unosa“ u košnice.

Također, veliki problem predstavlja i nedostatak stočne hrane.

„Prvo sijeno je također podbacilo za oko 50 i više procenata, a drugog nema nikako i već sada možemo reći da je nedostatak sijena oko 70 posto. Ako znamo da je podbacila i silaža, da je u pojedinim područjima nema nikako, onda se vidi da će stanje biti veoma teško i doći će do pokolja stoke. A kada do toga dođe, imamo u tom periodu jeftino meso, a zatim za tri do šest mjeseci, cijena mesa će poskupjeti, jer će biti nedostatak mesa na tržištu“, kazao je Usorac Feni i upozorio i na predstojeće veoma nestabilno snabdijevanje kako žitaricama, tako i mesom i mesnim prerađevinama.

U ovoj godini jedini dobar prinos imaju strna žita, pšenica, ječam, zob, ali, podsjeća Usorac, nažalost, ove kulture su posijane u manjoj količini, i ratari će urod morati sačuvati da bi ga u nedostatku kukuruza koristili za stočnu hranu.

Već kritično stanje u poljoprivredi ne olakšavaju i mjere države, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika i stočara RS-a i naglašava da ratari i dalje nemaju podršku vlasti, što se vidi i na činjenici da je jedino na ovom prostoru uvedena i putarina na lož- ulje, iako su ga koristili pojedini ratari u starim mašinama za sjetvu.

Istovremeno, kaže, pet godina poljoprivrednici traže, ali ne dobijaju „plavi dizel“, što upućuje da uz sve probleme imaju nerazumijevanje i države, koja svojim mjerama „upropaštava“ domaću poljoprivredu, iako ona učestvuje s više od 40 posto u BDP-u.

„Šta bi se desilo kada bi poljoprivrednici prestali da rade“, pita se Usorac i naglašava da vlast mora da ima sluha kako da sačuva domaću poljoprivredu, jer će u suprotnom BiH, zajedno sa seljacima - bankrotirati.