{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nemar i suša uništili usjeve širom Balkana

S
21.8.2012. u 09:04
1
1
Nemar i suša uništili usjeve širom Balkana
1
Nemar i suša uništili usjeve širom Balkana
Foto: Ilustracija
Suša, zapuštanje sistema za navodnjavanje, nedostatak investicija i nepostojanje dugoročne poljoprivredne strategije doveli su do katastrofalne situacije na Balkanu, gdje usjevi masovno propadaju, navodi se u komentaru agencije Reuters.
U Srbiji, gdje poljoprivreda ima udio od oko 12 posto društvenog proizvoda, šteta je oko dvije milijarde dolara, a u Hrvatskoj, gdje su usjevi prepolovljeni, oko 250 miliona dolara.

"Ovo je katastrofa. Sve je bilo odlično, a potom je došla suša. Imali smo manje od 10 posto kiše u poređenju sa normalnim godinama, a šteta na njivama pod kukuruzom je 100 posto", izjavio je Zoltan Pinkert, poljoprivrednik iz Baranje.

Poljoprivrednici u BiH kažu da situacija nije bila ovako loša od kraja rata 1995. godine i prijete blokadama važnih puteva i graničnih prelaza od početka septembra ukoliko im vlasti ne isplate subvencije i ne zaštite domaću proizvodnju.

Budućnost je sumorna. Vlade širom regiona nemaju dovoljno novca i sve zemlje su suočene sa recesijom, pa nema sredsatava za ulaganje u moderne poljoprivredne metode, navodi se u Reutersovom komentaru.

"Plaćamo cijenu nedostatka sistematske poljoprivredne politike u posljednjih 20 ili 50 godina. Uvijek nas iznenadi suša usred ljeta", kaže Damir Kovačić, predavač poljoprivrednog marketinga na zagrebačkom univerzitetu.

Svjetska banka, koja je u maju odobrila zajam od 40 miliona dolara za unapređenje sistema za navodnjavanje u BiH, navodi da balkanske države imaju veliki poljoprivredni potencijal, ali da im nedostaju infrastruktura i strategija.

"Bivša Jugoslavija je imala jedan od najnaprednijih sistema za navodnjavanje i drenažu. Nažalost, ti sistemi su zapušteni i erodirani. To nije samo posljedica budžetskih nedostataka, nego i čestih preokreta u upravama ovih sistema", izjavio je Holger Kray, službenik Svjetske banke, koji se bavi poljoprivredom i ruralnim razvojem u Evropi i centralnoj Aziji.

Mate Brlošić, šef hrvatske poljoprivredne komore, kaže da bi kukuruz ove godine mogao da bude "rijedak kao zlato" i da će oporavak poljoprivrede i stočarstva trajati godinama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: