"U BiH svako uvozi šta hoće"
15

Poljoprivredni proizvođači sutra odlučuju o blokadi graničnih prijelaza

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predstavnici poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske i FBiH sutra će na sastanku u Sarajevu odrediti dalje korake djelovanja u vezi sa upozorenjima za zatvaranje graničnih prelaza BiH zbog neriješenog pitanja izvoza, najavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac.

On je dodao da se nakon poziva entitetskim resornim ministarstvima i Predsjedništvu BiH da se riješi ovo pitanje, niko od nadležnih nije oglasio.

Usorac podsjeća da poljoprivredni proizvođači insistiraju da bude riješeno pitanje uvoza i izvoza proizvoda, te da će kao "upozorenje", dok se to pitanje ne riješi, zatvoriti granicu.

"Kasnije ćemo zatvoriti i carinske terminale. Tamo gdje ne rade carinski terminali, nema ni uvoza ni izvoza robe“, naglasio je Usorac, ali i izrazio uvjerenje da do toga neće doći i da će nadležni riješiti problem.

Kao jednog od krivaca za takvu tešku situaciju, on krivi Evropsku uniju, koja se prema BiH ponaša kao "naredbodavac“.

"Robe koje njima trebaju, kao što je koža, mogu dobiti izvozni broj, ostale robe ne mogu i mi nemamo izvozne brojeve za svoje proizvode. Kada Hrvatska uđe u EU, više nećemo moći izvoziti ni u Hrvatsku ni u EU“, istakao je Usorac.

On je dodao da EU nije jedini krivac, te da griješe i nadležne institucije BiH koje, kako je rekao, nisu uradile ništa na realizaciji dokumenata iz "Mape puta s ciljem stvaranja uslova za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla".

Usorac je, naglašavajući značaj poljoprivrede za BiH, rekao da ona čini 42 posto BDP-a BiH, te da se ne smije dozvoliti da u BiH uvozi svako šta hoće i što se nigdje ne uvozi.

"Imamo primjer da je EU zabranila izvoz svinja iz Hrvatske u EU. Sada se te svinje jedino izvoze u BiH, a radi se o kugi. Naravno da ih izvoze po sniženim cijenama, jer ih nemaju gdje prodati ako ne budu prodali u BiH. Mi smo država koja ne štiti ni svoje tržište, niti teritoriju od unosa bolesti", ocijenio je Usorac.

Prije nekoliko dana Usorac je pozvao nadležne u BiH da riješe pitanje opstanka primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene prerađivačke industrije, te ocijenio da je puno primjera u kojima se favorizuje uvozni proizvod, a pokušava uništiti domaći.