BiH
17

Uskrsni prijem Vinka Puljića: Ne može se zaobići radost papinog dolaska

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je tokom današnjeg tradicionalnog uskrsnog prijema u Nadiskupiji Vrhbosanskoj u Sarajevu naglasio da se ove godine ne može zaobići radost iščekivanja dolaska pape Franje u BiH, najavljenog za 6. juni.

"Iako je jednodnevni pohod, već je donio snažnu poruku, zauzetost svjetske javnosti za BiH", rekao je kardinal povodom Papine najavljene posjete.

Govoreći o Bosni i Hercegovini u kojoj je nedavno kompletirana nova, postizborna vlast, Puljić je izrazio nadu da će odgovorni moćnici ozbiljnije pristupiti rješavanju izgradnje države kao normalne kuće za sve njezine stanovnike.

"Domaće čelnike pozivam da zaštitimo čovjeka, njegovu imovinu i vladavinu prava, koja je garant sigurnosti. Valja ozbiljno pristupiti programu euroatlantskih integracija, da ne budemo crna svjetska rupa. Potrebno je otvarati perspektive otvarajući radna mjesta. Rad vraća čovjeku samopouzdanje i ostvarenje ako od rada živi i svoju obitelj uzdržava", riječi su kardinala Puljića.

Potom je zamolio da bude sačuvana imovina Katoličke crkve koja je nacionalizirana a ne vraća se "jer se uništava i preprodaje, a mi na nju nemamo prava".

Ako je BiH kao država odvojena od Crkve i vjerskih zajednica, s kojim pravom neko uvjetuje dobivanje dozvole za crkvu ustavnim promjenama i reformama, pitanje je koje postavlja kardinal.

"Ono što tražim za sebe valja pošteno priznati i drugima kako bi se vrednovali u jednakopravnosti", rekao je.

Uz uskrsne čestitke katolicima i svim hrišćanima jer se približava i pravoslavni Vaskrs, pozvao je na veću hrabrost i opredijeljenost čovjeka za čovjeka te za vrijednost života.

Kardinal je zahvalio zvanicama za upućene uskrsne čestitke i na prijemu posebno pozdravio predstavnike drugih vjerskih zajednica u BiH: reisu-l-ulemu Islamske zajednice Huseina ef. Kavazovića i njegovu pratnju, predstavnike Srpske pravoslavne crkve i paroha Vanju Jovanovića te Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice u BiH.

Uz čestitke pravoslavcima koji će uskoro proslaviti Vaskrs, čestitao je i Pesah, veliki jevrejski blagdan, koji je u toku.

Puljić je zahvalio što su na uskrsni prijem došli i čestitke uputili državni čelnici iz Predsjedništva BiH te Vijeća ministara, kao i drugi dužnosnici.

Pozdravio je i entitetske strukture, predstavnike kantonalnih i općinskih nivoa vlasti.

Nadbiskup je zahvalio i članovima karitativnih dobrotvornih ustanova, kulturnih, znanstvenih i drugih institucija te predstavnicima političkih stranaka.