Tradicija i ljubav
56

Uskrs u Našem domu u Travniku: Zajedno za sve blagdane kao velika porodica

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Oko 300 korisnika doma za smještaj osoba treće starosne dobi u Travniku zajedno će dočekati Uskrs. Tradicija dočeka vjerskih, ali i svih drugih praznika, zajednički, u prijateljskoj atmosferi višedecenijska je tradicija ustanove "Naš dom" u Travniku.

Pripreme za obilježavanja katoličkog blagdana Uskrsa u Našem domu trajale su nekoliko sedmica. Vrijedne ruke korisnica i korisnika išarale su jaja, isplele košarice te napravile čestitke za sve posjetioce koji im dođu.

Kata Stela iz Guče Gore u domu je prvi put dočekala Uskrs i druženje s korisnicima koji su, kako kaže, njena druga porodica.

"Nisam učestvovala u pripremama jer sam slomila ruku, a drago mi je što ću dočekati blagdan s drugim korisnicima. Svi smo zajedno jedna velika porodica", kazala je Stela.

Mira Lazarević prije dvije sedmice počela je s pletenjem korpica za uskrsna jaja koja će krasiti stolove za vrijeme obilježavanja Uskrsa.

Svoj drugi Uskrs u domu je dočekao i Josip Kesten iz Karaule kojeg redovno posjećuje porodica, ali je s velikim nestrpljenjem očekivao današnji blagdan.

"Ovdje u domu imamo sve što nam treba i što bismo imali da smo u svojim domovima. Svakog blagdana nam dođe svećenik i zajedno održimo molitvu i misu, a osoblje nam osigura svečani ručak i druženje da imamo osjećaj kao da smo kući. Mene redovno posjećuje kći i zet, ali mi korisnici smo na kraju jedna velika porodica", izjavio je Kesten.

Najstarija korisnica doma je Mara Velaja koja je će ove godine napuniti 97 godina. Iza sebe u domu ima četiri dočekana Uskrsa, ali i sve druge blagdane koje obilježavaju i pripadnici drugih religija.

"Najstarija sam i ništa mi ne nedostaje, što je najbitnije. Ovo je i naša kuća i naš dom. Imam sina u Kanadi, zvali su me kod sebe, ali ja nisam htjela. Ovdje nam je zaista svima najljepše. Vrijeme provodimo uz druženje, zabavu i razgovor, a obilježavanje praznika je za nas sve od velikog značaja jer svaka vjera propagira poštovanje. Mi ovdje obilježavamo sve blagdane i radujemo im se", izjavila je Velaja za Klix.ba.

Uprava doma za smještaj osoba treće starosne dobi za sve korisnike je osigurala svečani ručak te prigodan program. Među njima je i Zorica Đurović iz Kragujevca koja je korisnica usluga, ali i uposlenica doma. U dom je iz Srbije dovela ljubav prema suprugu, koji je korisnik doma, ali i ljubav prema ljudima u potrebi.

"Iznenadilo me je što je ovo multietnička sredina. Prije nekoliko dana smo imali i tradicionalnu posjetu djece iz Katoličkog školskog centra koji su nam napravili čestitke. Naše najveće bogatstvo je što upoznajemo jedni druge i što učimo jedni od drugih", kazala je Đurović.

Nakon Uskrsa već naredne sedmice svi ovi ljudi uživat će u blagodatima Vaskrsa, a sredinom maja ih očekuje ramazan kada za postače pripremaju iftare.