Potpisan sporazum
293

Uskoro spomenik legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću u Goraždu, evo kako će izgledati

E. A.
(Foto: E. A./Klix.ba)
U Goraždu je potpisan sporazum o izgradnji spomen obilježja legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću, a potpisali su ga gradonačelnik Goražda Ernest Imamović i načelnik općine Trnovo Ibro Berilo

Ovom činu prisustvovali su i v.d federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo i kantonalni ministar za boračka pitanja Edin Aganović.

Općina Trnovo u ove svrhe izdvojit će 90.000 KM, što je većina sredstava potrebnih za realizaciju projekta, a spomenik će se graditi u srcu grada u ulici koja nosi ime legendarnog komandanta.

"Uvijek sam osjećao odgovornost prema Zaimu Imamoviću koji je dobar dio rata 1992 - 1995. proveo u Općini Trnovo na čijoj teritoriji je i poginuo. Osjećam odgovornost kao načelnik, ali i svi borci Prve bošnjačke brigade jer znamo kako se sve dešavalo i da je rahmetli Zaim poginuo pored našeg komandanta koji je bio ranjen", ispričao je Berilo.

Trnovo je spremno u potpunosti finansirati gradnju spomenika ukoliko zatreba više novca.

"Po ovom sporazumu planirali smo 90.000 KM, ali ako tender bude i više mi ćemo ga sami isfinansirati jer to je naš odnos prema rahmetli Zaimu Imamoviću, da pokažemo da mi iz Trnova ne gledamo gdje su granice općine, nego gdje je granica BiH", kazao je načelnik Trnova.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović uz zahvalnost ovoj općini koja je prepoznala značaj ovog projekta, najavio je da će on uskoro biti prezentovan javnosti.

"Izgradnja spomenika Zaimu Imamoviću u Trnovu je završena prije nekoliko godina i hoću da vjerujem da moji prethodnici u Goraždu to nisu uradili samo zbog finansijskog aspekta. Gospodin Berilo pokazao je jednu veličinu kada ovim činom, a simbolično će u tome učestvovati i grad Goražde i BPK. Možemo se malo i postidjeti da 26 godina nismo izgradili spomenik ni Zaimu, a ni centralni spomenik kako bi ljudi koji dođu ovdje mogli da se upoznaju sa herojskom odbranom Goražda na koju smo jako ponosni", kaže Imamović.

Idejni i izvedbeni projekat Gradu Goraždu donirao je goraždanski arhitekt Haris Šalo i on je drugačiji od prvobitno planiranog.

Projekat izgradnje spomenika procijenjen je na 100.000 KM , ali tačan iznos po riječima Imamovića bit će poznat nakon okončanja potrebne procedure. Naglasio je da će radovi početi nakon usvajanja gradskog budžeta i izbora najpovoljnijeg ponuđača te izrazio nadu da će biti otvoren uz 18. Septembar - Dana oslobođenja Goražda i BPK.

Inače, ideja o gradnji spomenika legendarnom komandantu Prve drinske brigade i 14. divizije 1.korpusa Armije RBIH Zaimu Imamoviću godina čeka na realiazciju. Kamen temeljac na lokaciji predviđenoj za gradnju, u ulici koja nosi njegovo ime, postavljen je u oktobru 2018.godine.

Zaim Imamović je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bio borac i komandant 14. divizije 1. korpusa Armije RBiH.

Jedan je od najzaslužnijih za odbranu Goražda u presudnoj bitci koja se odigrala u rejonu Preljuće i dijela fočanskog sela Zebine šume. Nedugo poslije toga, u maju osnovao je Prvu drinsku udarnu brigadu na čijem je čelu bio do 1. aprila 1993. godine. Nakon reorganizacije Armije RBiH i formiranja 14. divizije postao je njen komandant.

Poginuo je 9.oktobra 1995. godine na treskavičkom visu Čelina iznad prijevoja Rogoj, svega nekoliko dana prije uspostave mira u BIH. Goraždani ga pamte po herojstvu, hrabrosti i poštenju, te kao jednog od organizatora operacije kodnog naziva "Krug", izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođen grad Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica.