Novi ministar Ante Krajina
0

Uskoro rebalans federalnog budžeta

SRNA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Novoimenovani ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina ocijenio je prilično ozbiljnim stanje u federalnom budžetu zbog obaveza stvorenih zakonskim i podzakonskim aktima prema određenim kategorijama korisnika za čije finansiranje nedostaju sredstva.

Krajina je najavio da će uskoro biti izvršen rebalans budžeta za tekuću godinu, podsjećajući da je budžet FBiH za ovu godinu manji za devet odsto u odnosu na rebalans prošlogodišnjeg budžeta, a za dva odsto u odnosu na izvršeni prošlogodišnji budžet.

"Federacija BiH ima budžet koji nije dobar, koji je u stanju bolesnika na intenzivnoj njezi i kojem ne može pomoći jedna injekcija, nego mu treba mukotrpna terapija", rekao je Krajina, inače dosadašnji ministar finansija Livanjskog kantona, za lokalni radio u Livnu.

On je dodao da su FBiH potrebna odricanja, odgovoran rad i nova radna mjesta.

"Budžet po zakonu mora da bude izbalansiran i mi ćemo to uraditi kroz zaduženja kod Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije. To će biti nabavka infuzije kako bi se mogla primijeniti terapija", rekao je Krajina.

On je potvrdio da su u budžetu FBiH za ovu godinu, koji iznosi 1,699 milijardi KM, planirana ukupna grantovska sredstva od 26 miliona KM na ime pomoći kantonima koji imaju status nerazvijenih - Livanjskom, Posavskom i Podrinjskom kantonu.

"U ovoj godini u FBiH, kako stvari stoje, možemo očekivati mnogo problema. Situacija je vrlo teška i traži mnogo ozbiljnosti, odgovornosti i rada svih struktura. Neophodan je partnerski odnos i angažovanje svega što je pozitivno", poručio je Krajina.