Nermin Nikšić o budžetu FBiH
0

"Programom ušteda će najprije biti pogođeni ministri, poslanici i delegati"

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj će se u subotu delegati izjasniti o ovogodišnjem federalnom budžetu, novi federalni premijer Nermin Nikšić naznačio je da prijedlog sadrži "osnovne gabarite" što ih je predložila ranija vlada jer nova nije imala vremena ni za kakve veće promjene, pa će skorim rebalansom uskladiti budžet s vlastitim programskim ciljevima.

Ono što je sigurno jeste da će programom ušteda prvo biti pogođeni ministri, javna preduzeća, poslanici i delegati, a posljednji koje će biti na udaru ušteda bit će najugroženije kategorije stanovništva, i to ako bude trebalo da svi zajedno podnesemo teret krize, dodao je.

Tekst je detaljnije obrazložio ministar finansija u novoj vladi Ante Krajina, koji je u petak poslanicima Predstavničkog doma rekao da je budžet "bolesnik na intenzivnoj njezi" kojem je potrebna dugotrajna i mukotrpna terapija, a lijek je - u produktivnom zapošljavanju.

Krajina je u subotu delegatima Doma naroda kazao da je plan ovogodišnjeg budžeta u odnosu na prošlogodišnji manji za devet posto, a u odnosu na prošlogodišnje planirano izvršenje za dva posto manji.

"Nemamo vremena za 'tektonske promjene' u odnosu na tekst predložen iz dosadašnje vlade", rekao je Krajina i napomenuo da budžet mora biti usvojen u oba doma federalnog parlamenta do 31. marta jer tada ističe odluka o privremenom finansiranju Federacije.

Nova vlada je vlastitim amandmanima ipak uradila nekoliko promjena u odnosu na dosadašnji tekst, ali to nikako nisu strateške razlike, kako je naznačio Krajina, i pritom niko od ranijih planiranih korisničkih kategorija nije isključen iz budžeta.

Predloženi budžet je dominantno socijalni, rekao je dalje ministar, jer je 55 posto novca namijenjeno ovim kategorijama, 22 posto za otplatu duga s kamatama, za plaće i naknade budžetskim korinsicima 14 posto, pet posto za nabavu materijala, sitnog inventara i usluga, a ostalo za razne druge potrebe.

U razvojne projekte je planirano samo 0,75 posto, ali to ne treba samo tako posmatrati, naveo je ministar. Nime, na jednoj budžetskoj poziciji planirano je 120 miliona za poticaje, odnosno s dodacima oko 130 miliona za različite poticaje malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednicima i sl., pa se to može posmatrati kao razvojna komponenta, mada mnogi time neće biti zadovoljni, dodao je.

Budžet je na prihodovnoj, kao i na rashodovnoj strani planiran u ukupnom iznosu od 1.699.318.442 KM, a prema riječima ministra Krajine, u planu prihoda dominiraju porezni prihodi, koji čine blizu 70 posto, dok neporezni čine 15,8 posto.

Nedostaje 14 do 15 posto prihoda da bi sve planirano bilo i izvršeno, pa će nova vlada raditi na povećanju prihodovne strane, između ostalog, uređenjem određene zakonske legislative.

Kad su u pitanju amandmani kojima je nova vlada donekle promijenila ponuđeni tekst budžeta, jednim od njih je budžetska tekuća rezerva pojačana za četiri miliona, a novac za podršku kulturnim društvima, koji je u dosadašnjem tekstu bio planiran u stavci za koju je zaduženo Ministarstvo pravde, privremeno je stavljen u poseban budžetski razdjel.

Transfer za nerazvijene kantone nije umanjen ni za fening, samo je stavljen na "sintetički konto", kako se izrazio ministar Krajina.

Iz transfera pod okriljem Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice umanjeno je dva miliona, ali svaki fening ovog novca ostaje za povratak, samo je preusmjeren u poseban transfer, rekao je ministar finansija.

Delegatska rasprava o budžetu je u toku.