Predstavnički dom
0

Odobren budžet FBiH od 1,7 milijardi KM

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je danas većinom glasova i po hitnoj proceduri na vanrednoj sjednici u Sarajevu prijedlog Federalne vlade da ovogodišnji entitetski budžet iznosi oko 1,7 milijardi KM.

Istovremeno je odobren zaključak predložen iz poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije o osiguravanju budžetskog novca za braniteljske kategorije, kao i potrebi da te naknade ne budu umanjivane.

Zbog budžeta je za sutra najavljena i sjednica Doma naroda, također vanredna, jer taj iznimno važni akt ne može stupiti na snagu bez podrške oba parlamentarna nivoa.

Sve treba završiti do 31. marta da bi budžet postao operativan jer tada ističe odluka o privremenom finansiranju Federacije BiH, koju je proglasio visoki predstavnik za BiH da bi u finansijskim tokovima premostila vrijeme do donošenja budžeta. Intervenirao je jer u tom momentu nova, postizborna vlast u Federaciji BiH, nije bila uspostavljena, pa budžet nije imao ko donijeti od domaćih faktora.

Ministar finansija u novoizabranoj Federalnoj vladi Ante Krajina danas je poslanicima naznačio da je budžet planiran u gabaritima koje je utvrdila prethodna vlada i da će uskoro uslijediti rebalans.

Naglasio je potrebu racionalne javne potrošnje i budžet uporedio s "bolesnikom na intenzivnoj njezi", za čiji je oporavak potrebna mukotrpna i dugotrajna terapija, a lijek je - zamajac u produktivnom zapošljavanju.

Ovodogodišnji budžet je na prihodovnoj, kao i na rashodovnoj strani, predviđen u iznosu od 1.699.318.442 KM, rekao je ministar Krajina.

U strukturi rashoda, 55 posto se odnosi na obaveze za invalide, braniteljsku populacuiju, raseljene osobe i za niže nivoe vlasti, dodao je.

Za povrat dugova s kamatama planirano je 22 posto u ukupnoj rashodovnoj stavci, 14 posto za plaće, pet posto za materijalne troškove te ostatak za druge obaveze.

Ovogodišnji budžet, koji prevashodno ima socijalni karakter, manji je u odnosu na prošlogodišnji za 164 miliona KM.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je da će rebalansom budžet biti usklađen s programskim ciljevima novoizabrane Vlade Federacije BiH.

Uporedo s budžetom, odobren je i prijedlog zakona o njegovom izvršenju.

Sjednici u Predstavničkom domu, koja je završena u poslijepodnevnim satima, prisustvovali su članovi novoizabrane Federalne vlade, kao i članovi novog rukovodstva Federacije BiH - predsjednik Živko Budimir i dopredsjednik Mirsad Kebo.