{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budžet FBiH odobren u oba doma Parlamenta

F
26.3.2011. u 13:50
0
21
Budžet FBiH odobren u oba doma Parlamenta
0
Budžet FBiH odobren u oba doma Parlamenta
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Ovogodišnji budžet Federacije BiH, koji je federalna vlada predložila u ukupnom iznosu od 1.699.318.442 KM, odobren je u subotu na vanrednoj sjednici Doma naroda federalnog parlamenta.
U petak je podršku dao i Predstavnički dom, pa budžet može biti operativan po objavljivanju odluke u Službenim novinama Federacije.

Žurbu za usvajanje budžeta u Parlamentu, čiji je jedan dom iznimno zasjedao u dan vikenda, uslovilo je približavanje roka, 31. marta, u kojem ističe odluka o privremenom finansiranju FBiH.

Budžet je u oba doma usvojen zajedno s finansijskim planom za vanbudžetske fondove te s neophodnim pratećim aktom - Zakonom o izvršenju budžeta.

Delegati Doma naroda ujedno su zadužili Vladu da od novca predviđenog u posebnom budžetskom kodu za niže nivoe vlasti prioritetno tretira podršku Bosanskopodrinjskom, Posavskom i Kantonu 10, kao nerazvijenim područjima.

Također je Vlada dobila zaduženje da osigura redovnu i neumanjenu isplatu prinadležnosti boračkim kategorijama.

Vlada također treba da u roku od 90 dana ponudi Parlamentu FBiH temeljit rebalans budžeta i da tim rebalasnom i budžetskim okvirom za period 2011.-2013. godina predvidi novac za dovršetak izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku.

Premijer Nermin Nikšić, kao i ministar finansija Ante Krajina, obrazložili su prije usvajanja budžeta da je on prvenstveno socijalnog karaktera, jer je najviše novca planirano za te kategorije, kao i da će brzo uslijediti rebalans, kako bi budžet bio usklađen s programskim ciljevima nove vlade, koja je tu dužnost preuzela 17. marta, a Parlamentu ponudila entitetski budžet čije je osnove programirala prethodna vlada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: