{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budžet FBiH odobren u oba doma Parlamenta

F
26.3.2011. u 13:50
0
21
Budžet FBiH odobren u oba doma Parlamenta
0
Budžet FBiH odobren u oba doma Parlamenta
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Ovogodišnji budžet Federacije BiH, koji je federalna vlada predložila u ukupnom iznosu od 1.699.318.442 KM, odobren je u subotu na vanrednoj sjednici Doma naroda federalnog parlamenta.
U petak je podršku dao i Predstavnički dom, pa budžet može biti operativan po objavljivanju odluke u Službenim novinama Federacije.

Žurbu za usvajanje budžeta u Parlamentu, čiji je jedan dom iznimno zasjedao u dan vikenda, uslovilo je približavanje roka, 31. marta, u kojem ističe odluka o privremenom finansiranju FBiH.

Budžet je u oba doma usvojen zajedno s finansijskim planom za vanbudžetske fondove te s neophodnim pratećim aktom - Zakonom o izvršenju budžeta.

Delegati Doma naroda ujedno su zadužili Vladu da od novca predviđenog u posebnom budžetskom kodu za niže nivoe vlasti prioritetno tretira podršku Bosanskopodrinjskom, Posavskom i Kantonu 10, kao nerazvijenim područjima.

Također je Vlada dobila zaduženje da osigura redovnu i neumanjenu isplatu prinadležnosti boračkim kategorijama.

Vlada također treba da u roku od 90 dana ponudi Parlamentu FBiH temeljit rebalans budžeta i da tim rebalasnom i budžetskim okvirom za period 2011.-2013. godina predvidi novac za dovršetak izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku.

Premijer Nermin Nikšić, kao i ministar finansija Ante Krajina, obrazložili su prije usvajanja budžeta da je on prvenstveno socijalnog karaktera, jer je najviše novca planirano za te kategorije, kao i da će brzo uslijediti rebalans, kako bi budžet bio usklađen s programskim ciljevima nove vlade, koja je tu dužnost preuzela 17. marta, a Parlamentu ponudila entitetski budžet čije je osnove programirala prethodna vlada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: