BiH
1

Uskoro potpisivanje sporazuma o obnovi Aladža-džamije u Foči

FENA
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Posljednji detalji sadržaja i potpisivanje protokola o obnovi Aladža-džamije u Foči u smislu obaveza Direkcije za vakufe Republike Turske i Vakufske direkcije Sarajevo dogovoreni su na jučerašnjem sastanku u Sarajevu, saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

U radnoj posjeti Vakufskoj direkciji u Sarajevu, a kako bi definirali protokol o obnovi Aladža-džamije, boravila je delegacija Direkcije za vakufe Republike Turske sa Suatom Farukom Giyarom na čelu. U sastavu delegacije bili su i predstavnici komisije koja je uime Direkcije vakufa Republike Turske imenovana radi kontrole izvođenja radova na rekonstrukciji Isa-begovog hamama. Sastanku je prisustvovao i goraždanski muftija Hamed ef. Efendić.

Rijaset Islamske zajednice u BiH je 2013. proglasio godinom obnove Aladža-džamije u Foči. Zbog važnosti projekta, zbog važnosti Aladže-džamije, kao i zbog duga prema velikom vakifu Hasanu Naziru, Vakufska direkcija je dala prioritet ovom projektu.

Prisutni na sastanku su iskazali zadovoljstvo što je pitanje obnove Aladža-džamije u završnici, te što se dogovaraju posljednji detalji o sporazumu koji će biti potpisan u što skorije vrijeme.

Potpisinice sporazuma bit će Direkcija za vakufe Republike Turske, TIKA i Vakufska direkcija Sarajevo.

Metod rekonstrukcije Aladža-džamije će biti sličan metodu rekonstrukcije Isa-begovog hamama.

Direktor Vakufske direkcije i muftija goraždanski uime Islamske zajednice u BiH iskazali su zahvalnost predstavnicima Direkcije vakufa Turske na podršci jednom od najvažnijih projekata Islamske zajednice u BiH, kao i zahvalnost na podršci ostalim projektima uz poruku i nadu da će ovakvih projekata biti još više.

U drugom dijelu sastanka predstavnici Direkcije za vakufe Turske su s direktorom Vakufske direkcije, razgovarali o samom toku rekonstrukcije Isa-begovog hamama, dinamici rekonstrukcije te tekućim pitanjima koja se odnose na rekonstrukciju hamama. Ovom dijelu sastanka prisustvovali su predstavnici firme Erbu kao izvođač, te predstavnici Bišina d.o.o., kao nadzornog organa nad rekonstrukcijom Isa-begovog hamama. Razgovaralo se o dinamici radova na rekonstrukciji hamama, eventualnim problemima s kojima se susreću, planovima i dr. pojedinostima.

Zaključak ovog sastanka jeste da su dosadašnji radovi izvršeni u skladu s projektom te u skladu s dinamikom izvođenja radova, saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice BiH.