BiH
0

Sljedeće godine počinje obnova Aladža-džamije u Foči

FENA
Obnova Aladža-džamije u Foči, poznate još kao Šarena ili džamija Hasana Nezira koja je u potpunosti srušena na početku rata u BiH 1992. godine, mogla bi početi već u idućoj godini, potvrdio je Feni direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senajid Zaimović.
Foto: FENA
Foto: FENA

Ova fočanska džamija je izgrađena 1549. godine i spadala je u kategoriju većih džamija. Prva je to džamija u BiH izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Predstavljala je jedno od najznačajnijih graditeljskih ostvarenja i jedan od najbolje proporcioniranih objekata, koji je imao izvorno sačuvane unutarnje dekoracije, s izuzetno velikom simboličkom vrijednošću.

Zaimović podsjeća da je Aladža-džamija uništena na početku rata, nakon 500 godina egzistiranja, i to u potpunosti kao i mnoge druge džamije u BiH. Podvlači da je čak i kamen od kojeg je bila sagrađena odnesen i zatrpan na nekoliko lokacija, a najveći dio bačen je u Drinu.

"Brojne su komisije i naučne institucije radile na pronalasku ostataka srušene Aladža-džamije da bi mogli utvrditi od kojeg kamena i koje vrste materijala je izvorno građena. U taj su rad bili uključeni timovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Evropske komisije, te komisije koju je predložila i formirala Ambasada SAD-a u BiH, a koja je i donirala prvi iznos za obnovu ove džamije. Taj je iznos upotrijebljen za finansiranje izgradnje mihraba koji se čuva da bi se mogao postaviti kada džamija bude obnovljena. To nam govori o značaju projekta za općenito kulturno naslijeđe", kazao je.

Foto: FENA
Foto: FENA

Zaimović podvlači da su u toku pregovori u vezi s usaglašavanjem tačaka protokola za obnovu ove džamije, koji će biti potpisan između Vakufske direkcije Sarajevo i Direkcije vakufa Republike Turske.

Naglasio je da Direkcija vakufa Republike Turske ima namjeru u potpunosti prihvatiti finansiranje obnove ovog nacionalnog spomenika BiH. Protokol će najvjerovatnije biti potpisan u narednih mjesec ili mjesec i po.

"Iskoristit ćemo zimske mjesece u kojima se ne mogu vršiti građevinski radovi za potpisivanje protokola i raspisivanje tendera za izbor najboljeg izvođača radova, pod istim uslovima pod kojima je raspisan i tender za obnovu Isa-begovog hamama u Sarajevu i druge nacionalne spomenike", kazao je.

Nakon izbora izvođača radova uslijedit će postavljanje temeljca, a pretpostavka je da će to biti učinjeno na početku građevinske sezone čime bi bio označen početak radova.

"Mnogo je ljudi, naučnih i državnih institucija uključeno u ovaj projekt i zato smo presretni da smo mi institucija koja će na određeni način omogućiti, zajedno s Direkcijom vakufa iz Republike Turske, da se obnovi nešto što je veoma važno za cijeli svijet", smatra Zaimović.

Podsjeća da Vakufska direkcija Sarajevo već duže vrijeme radi na osiguravanju sredstava za obnovu Aladže-džamije. Islamska zajednica u BiH proglasila je 2013. godinu - godinom Aladža- džamije, čime je dala do znanja svim zainteresiranim stranama i pojedincima da ima namjeru obnoviti ovaj kulturno-historijski spomenik.

Foto: FENA
Foto: FENA

S obzirom na to da je Aladža-džamija poseban projekt te predstavlja simbol islama i muslimana na tom području, Zaimović podvlači da je Vakufska direkcija dala prednost tom nad drugim projektima zbog njegovoj važnosti, ali i duga prema velikom vakifu te džamije Hasanu Naziru.

Također je naglasio da su za ovaj projekt dobijene sve potrebne dozvole, čak i saglasnost za eksploataciju kamena u blizini Foče, od kojeg je originalno Aladža-džamija i bila sagrađena.

Govoreći o okvirnom iznosu potrebnom za kompletnu obnovu ovog vjerskog objekta, on ističe da su Evropska komisija i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uradili određene predračune. Međutim, konačan iznos će biti poznat prilikom potpisivanja protokola kada se utvrde tačne potrebe i predračun radova koje je arhitekt i projektant Amir Pašić dostavio Direkciji vakufa u Turskoj.

"Pretpostavka je da će taj iznos biti od tri do četiri miliona KM, s mogućnošću da se on i poveća. Ovdje je riječ o iznosu za izvođenje radova. Direkcija vakufa Republike Turske odlučila je da u potpunosti finansira obnovu Aladža-džamije, koliki god iznos tog projekta bio", kazao je Zaimović.

Aladža-džamija predstavlja jednu od najbolje istraženih džamija u BiH. Još su sačuvani snimci dekoracija - kaligrafskih ispisa koji su činili izuzetnu vrijednost ovog objekta. Oni su sačuvani u zapisima.

Njeni ostaci pronađeni su na dvije lokacije kod Foče. Zapanjujuća je ljepota i preciznost tih ulomaka, te se stiče dojam da se Aladža- džamija samo rastavila u one fragmente od kojih je i zidana. Radi se o izuzetno obrađenom materijalu velike čvrstoće, koji je, i pored toga što je srušen eksplozivom i teškim mašinama prevezen na druge lokacije, još sačuvao preciznost, ljepotu i izuzetnu vrijednost. Na pronađenim drvenim fragmentima vidljivi su tragovi gorenja i oni nisu upotrebljivi, ali predstavljaju dragocjen dokumentacioni materijal.