BiH
4

Uskoro još preciznije i pouzdanije vremenske prognoze u FBiH

FENA
Vlada Federacije BiH je dala saglasnosti na Sporazum o saradnji između Federalnog hidrometeorološkog zavoda i Deutscher Wetterdienst (Njemačkog meteorološkog zavoda) za primanje i korištenje meteoroloških podataka i produkata koji se distribuiraju putem satelitskog sistema DWDSAT u saradnji sa EUMETSAT/EUMETCast.

Potpisivanjem ovog sporazuma o saradnji Federalni hidrometeorološki zavod postaje član DWDSat grupe.

Meteorološki podaci koji se dobijaju ovim putem su besplatni i uključuju razne numeričke modele (GME, COSMO i slično) koji su veoma bitni za izradu što pouzdanijih kratkoročnih i dugoročnih prognoza vremena, posebno imajući u vidu kompleksnost terena Federacije BiH.

"To je projekt koji se potpisuje sa njemačkom meteorološkog službom DWD i bitno je dobijanje njihovih podataka kao što su podaci globalnih modela, regionalnih modela, neki satelitski produkti i uglavnom su podaci koji su vezani za područje Evrope", kazao je Agenciji Fena šef prognoze vremena u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Ibrahim Hadžismajlović, nakon što je jučer Vlada FBiH dala "zeleno svijetlo" za potpisivanje tog sporazuma.

"Ti podaci su za nas od velike koristi, jer se radi o evropskim modelima za numeričku prognozu vremena na svim rezolucijama sedam kilometara. Radi se o tačnosti, pouzdanosti i preciznosti. To je model koji se i dalje razvija i veliki tim stručnjaka radi na razvoju samog modela", pojasnio je Hadžismajlović značaj razvijanja saradnje sa njemačkim kolegama.

Kaže da su ostali produkti uglavnom satelitske slike koje daju bolji uvid u stanje atmosfere.

"Neke od produkata mi već imamo i to će uglavnom proširiti spektar podataka s kojima mi raspolažemo, a time što će biti veća pouzdanost i preciznost", kazao je Hadžismajlović.

On je istakao kako Federalni hidrometeorološki zavod ima već podatke koji su sami po sebi ažurni, ali kako će više podataka koje budu dobili uticati na još veću tačnost i preciznost.

Sporazum bi trebao biti potpisan u narednih nekoliko mjeseci. Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda je ovlašten da potpiše ovaj Sporazum.