BiH
149

Pogledajte katastarske podatke FBiH na internetu

Piše: N. Jamaković
Foto: D. S./Klix.ba
Željko Obradović, Nermin Nikšić i Nedžad Pašalić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu je održana svečana ceremonija puštanja u rad jedinstvenog softvera za katastar Federacije BiH "Katastar.ba" i internet prezentacija katastarskih podataka Federacije BiH u organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Softver i internet prezentaciju u rad je oficijelno pustio federalni premijer Nermin Nikšić, koji je čestitao Upravi na odlično obavljenom poslu. "Prije 15 godina imao sam priliku u Općini Konjic vidjeti prezentaciju kako je jednim klikom na internetu moguće provjeriti podatke o vlasničkom udjelu pojedinaca u Švedskoj, kada je riječ o nekretninama. Tada sam se zapitao kada će takvo nešto biti moguće i kod nas, a evo upravo sada imamo to", kazao je premijer Nikšić.

Direktor Uprave Željko Obradović je pojasnio da je na ovaj način napravljena baza za sve katastarske podatke, odnosno informacije o nekretninama. "To su za sada alfanumerički podaci, a do kraja godine ćemo imati i grafičke prikaze, čime će ovaj projekt biti kompletiran. Na ovaj način će biti vrlo lako provjeriti sve bitne informacije o nekretninama i njihovim vlasnicima, što će biti od velike koristi investitorima", rekao je Obradović, dodajući da je projekt koštao 1,25 miliona KM te da je završen za manje od dvije godine.

On je kazao da je ovo najbolje rješenje kada je riječ o ovoj oblasti u regiji, te je najavio kako će Uprava u narednom periodu realizovati još nekoliko projekata, među kojima je i usaglašavanje podataka iz katastra sa zemljišnim knjigama, za što će biti potrebno bar pet godina. U bazi podataka su smješteni podaci za 4,5 miliona parcela.

Pomoćnik direktora Uprave Nedžad Pašalić obrazložio je kako je projekt podrazumijevao edukaciju osoblja u katastarskim uredima u općinama FBiH, njihovu tehničku opremljenost te uspostavu jedinstvenog sistema poslovanja, odnosno standardiziranog i jednoobraznog rada općinskih katastarskih ureda u Federaciji BiH.

Naveo je kako će naredne godine biti urađena revizija projekta, te naglasio kako je neophodno osigurati održavanje i unapređivanje ovog značajnog softvera. Internet prezentaciju možete pogledati ovdje.