Prosvjetari u SBK
0

Usklađivanje plata ili štrajk

SRNA
U 12 srednjih škola na području Srednjobosanskog kantona danas je održan jednosatni štrajk upozorenja, a predstavnici četiri sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja najavili su generalni štrajk, ukoliko bude usvojen predloženi nacrt ovogodišnjeg budžeta.

Sindikati obrazovanja traže od Skupštine Srednjobosanskog kantona da se sredstva namijenjena za povećanja plata u visini od 7.949.900 maraka ravnomjerno rasporede na 4 987 zaposlenih, koji primaju platu iz kantonalnog budžeta, istakli su predstavnici četiri sindikata na današnjoj konferenciji za novinare u Travniku.

Oni traže da kantonalna Skupština obaveže Vladu na pregovore sa sindikatom obrazovanja radi usklađivanja kolektivnih ugovora za osnovno i srednje obrazovanje. Vladi i Skupštini Srednjobosanskog kanotna dat je rok od 10 dana da se izjasne o njihovom zahtjevu.

Potpredsjednik Glavnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Federacije BiH Abdulah Serezlija istakao je da u obrazovanju postoje ogromni problemi i podsjetio da se Skupština Srednjobosanskog kantona oglušila na zaključak koji je nedavno usvojila, a to je da će prilikom usvajanja budžeta uzeti u obzir zahtjeve sindikata obrazovanja.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Muhamed Pajić kaže da je ovogodišnji kantonalni budžet povećan za 13 miliona maraka, od čega je, kako je rekao, osam miliona planirano za plate svih budžetskih korisnika, osim za zaposlene u obrazovanju. 

"Ne možemo shvatiti da se u ovakvoj ekonomskoj krizi poseže za enormnim povećanjem plata i da u se tome izostave zaposleni u obrazovanju koji su najbrojnija kategorija s obzirom da ih ima 3.000", navodi Pajić. 

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Nedžad Jahić podsjetio je da Vlada zaposlenima u obrazovanju duguje više od osam miliona maraka, bez zateznih kamata, za izmirenje pravosnažnih sudskih presuda od 2002. godine zbog kršenja Kolektivnog ugovora i njegovih odredbi.
"Ovo je genocidan atak Vlade u tehničkom mandatu, prije svega premijera Salke Selmana i ministra obrazovanja Grete Kune. Ako se usvoji ovaj prijedlog budžeta, mi smo spremni prekršiti Zakon kao što ga i oni krše i zaključati škole, koje nećemo otključati sve dok se naši zahtjevi ne usvoje", upozorio je Jahić. 

Predsjednik nezavisnog Sindikata obrazovanja Goran Puletić rekao je da će se škole, koje rade po hrvatskom planu i programu na području Srednjobosankog kantona, pridružiti najavljenom generalnom štrajku.

"Sindikat ima prijedloge, ali ih ne slušaju. Sad ćemo primijeniti radikalnije mjere, jer je našem strpljenju došao kraj", kaže Puletić.