Srednjobosanski kanton
0

Štrajk upozorenja u srednjim školama

FENA
Sve tri srednje škole koje djeluju na području Bugojna priključit će se današnjem štrajku upozorenja koji je najavio Kantonalni odbor srednjeg i visokog obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona (SBK).

Štrajk upozorenja bit će proveden u dvije smjene, od 10 do 11 i od 16 do 17 sati.

Kako navode u Sindikatu, u štrajk stupaju zbog neuvažavanja njihovih osnovnih zahtjeva i prijedloga prilikom usvajanja nacrta budžeta SBK-a, jednostranog kršenja odredbi važećeg Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja, te odbijanja njihovih zahtjeva za pregovore.

Ovim povodom oglasio se i Koordinacioni odbor Sindikata obrazovanja SBK-a koji od Skupštine Kantona traži da ne usvoji Prijedlog budžeta za 2011. te da se sredstva predviđena za povećanje plaća u visini od 7.949.900 KM rasporede ravnomjerno na 4.987 budžetskih korisnika, odnosno da se povećanje plaće planira jednako za sve u procentulanom iznosu od 10,81 posto.

U slučaju da ovi zahtjevi ne budu uvaženi, najavljena je mogućnost organiziranja generalnog štrajka zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju SBK-a.