BiH
0

Generalni štrajk u školama Srednjobosanskog kantona

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Generalni štrajk u osnovnim i srednjim školama na području Srednjobosanskog kantona (SBK) počeo je danas.

Uposleni u obrazovanju nezadovoljni su trenutnim statusom u društvu i raspodjelom sredstava u budžetu za 2011., zbog čega zahtijevaju ravnopravan tretman s drugim budžetskim korisnicima.

"Zaključci članova Sindikata obrazovanja su da se ide u štrajk sve do rebalansa budžeta. Znači, onog momenta kada bude usvojen rebalans mi ćemo prekinuti štrajk. Vlasti ne rade ništa mjecima, a mi kada ne radimo dan -dva onda se to naziva nekakvom panikom. Svima su u budžetu planirane veće plaće u 2011., samo prosvjetnim radnicima nisu. To je isto kada bi mati jednom djetetu dala ručak, a drugom ne, kaže Abdulah Serezlija, potpredsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture BiH (SSVONK) i predstavnik KO Sindikata obrazovanja SBK-a.

Štrajk se, naglasio je on, ne bi trebao odraziti na upis na fakultete i na ostale aktivnosti koje se uobičajeno provode u periodu pred kraj školske godine.

Posljedice štrajka za koji je izvjesno da se neće završiti tako brzo, osjetit će najviše djeca koja će, ni kriva ni dužna, ove dane u kojima će prinudno odmarati, morati nadoknaditi tokom ljetnog raspusta.