{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Usaglašavamo zakone o sigurnosti hrane s evropskom legislativom"

F
3.2.2010. u 15:10
0
0
"Usaglašavamo zakone o sigurnosti hrane s evropskom legislativom"
0
"Usaglašavamo zakone o sigurnosti hrane s evropskom legislativom"
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine priprema propise i legislativu iz tzv. higijenskog paketa s ciljem usaglašavanja naših propisa s evropskom legislativom u ovoj oblasti.
"Agencija nastavlja sa ispunjavanjem obaveza koje ima kao centralni nadležni organ za sigurnost hrane u pogledu implementacije evropske legislative. U protekle tri godine pripremili smo 32 pravilnika i Zakon o genetski modificiranim organizmima koji su upućeni Vijeću ministra BiH na usvajanje“, kazao je direktor Agencije Sejad Mačkić.

U ovoj godini bit će urađeni i novi zakoni o vinu i o bilju.

U organizaciji Agencije za sigurnost hrane BiH i Ureda za tehničku pomoć i razmjenu informacija Evropske komisije (TAIEX) u Banjoj Luci je danas održana i radionica na temu "Višegodišnji kontrolni planovi“.

Obuku inspektora s područja cijele Bosne i Hercegovine o navedenoj temi vodili su eminentni eksperti iz Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Irske i Holandije, a višegodišnji kontrolni planovi sadržavaju opće podatke o strukturi i organizaciji sastava kontrole hrane i hrane za životinje.

Službenica za veterinarstvo Irske Murray Maeve istakla je da njena zemlja ima veoma dobra iskustva u primjeni tzv. higijenskog paketa koji se u pojedinim zemljama EU primjenjuje od 2006. godine.

Stoga će, kaže, TAIEX pružiti razmjenu iskustva i preporuke našoj zemlji kako bi što uspješnije implementirala propise iz ove oblasti, naglašavajući da je, osim postojanja zakona, veoma važan i način njihove primjene.

Kada je u pitanju kontrola hrane, Mačkić je podsjetio da je Agencija u prošlog godini obavila monitoring na području 85 općina BiH koji je rezultirao sa 4.900 kontrolnih nalaza i 522 preporuke nadležnim inspekcijama i ministarstvima.

“Posmatrajući analizu uzoraka hrane, uglavnom se radi o mikrobakteriološkoj neispravnosti hrane, a preporuke nadležnim usmjerene su na poboljšanje obuke radnika koji rade s hranom i neophodnost češće kontrole higijenskih uvjeta“, kazao je direktor Agencija za sigurnost hrane BiH.

Podaci kojima raspolaže Agencija govore da građani BiH jedu kontroliranu hranu, o čemu svjedoči u smanjen broj trovanja hranom u našoj zemlji.

Uređenje sistema o sigurnosti hrane jedan je od uvjeta koje BiH mora ispuniti na svom putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Eksperti Evropske komisije danas su prenijeli svoja iskustva i upoznali predstavnike inspektorata iz Federacije BiH, RS-a i Brčko Distrikta s obvezama po pitanju višegodišnjih kontrolnih planova koji proizlaze iz Uredbe Evropske komisije 882/04.

Ovu uredbu Agencija za sigurnost hrane je preuzela i ugradila u Pravilnik o službenoj kontroli hrane, koji će uskoro biti upućen Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Ovo je četvrta radionica koju je Agencija za sigurnost hrane BiH organizirala uz pomoć TAIEX-a, koji osigurava logističku potporu, odnosno potrebna finansijska sredstva, dok predstavnici nadležnih institucija s područja cijele BiH stječu nova saznanja i razmjenjuju iskustva uz značajnu uštedu proračunskih sredstava institucija BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: