Sejad Mačkić
0

"Usaglašavamo zakone o sigurnosti hrane s evropskom legislativom"

FENA
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine priprema propise i legislativu iz tzv. higijenskog paketa s ciljem usaglašavanja naših propisa s evropskom legislativom u ovoj oblasti.

"Agencija nastavlja sa ispunjavanjem obaveza koje ima kao centralni nadležni organ za sigurnost hrane u pogledu implementacije evropske legislative. U protekle tri godine pripremili smo 32 pravilnika i Zakon o genetski modificiranim organizmima koji su upućeni Vijeću ministra BiH na usvajanje“, kazao je direktor Agencije Sejad Mačkić.

U ovoj godini bit će urađeni i novi zakoni o vinu i o bilju.

U organizaciji Agencije za sigurnost hrane BiH i Ureda za tehničku pomoć i razmjenu informacija Evropske komisije (TAIEX) u Banjoj Luci je danas održana i radionica na temu "Višegodišnji kontrolni planovi“.

Obuku inspektora s područja cijele Bosne i Hercegovine o navedenoj temi vodili su eminentni eksperti iz Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Irske i Holandije, a višegodišnji kontrolni planovi sadržavaju opće podatke o strukturi i organizaciji sastava kontrole hrane i hrane za životinje.

Službenica za veterinarstvo Irske Murray Maeve istakla je da njena zemlja ima veoma dobra iskustva u primjeni tzv. higijenskog paketa koji se u pojedinim zemljama EU primjenjuje od 2006. godine.

Stoga će, kaže, TAIEX pružiti razmjenu iskustva i preporuke našoj zemlji kako bi što uspješnije implementirala propise iz ove oblasti, naglašavajući da je, osim postojanja zakona, veoma važan i način njihove primjene.

Kada je u pitanju kontrola hrane, Mačkić je podsjetio da je Agencija u prošlog godini obavila monitoring na području 85 općina BiH koji je rezultirao sa 4.900 kontrolnih nalaza i 522 preporuke nadležnim inspekcijama i ministarstvima.

“Posmatrajući analizu uzoraka hrane, uglavnom se radi o mikrobakteriološkoj neispravnosti hrane, a preporuke nadležnim usmjerene su na poboljšanje obuke radnika koji rade s hranom i neophodnost češće kontrole higijenskih uvjeta“, kazao je direktor Agencija za sigurnost hrane BiH.

Podaci kojima raspolaže Agencija govore da građani BiH jedu kontroliranu hranu, o čemu svjedoči u smanjen broj trovanja hranom u našoj zemlji.

Uređenje sistema o sigurnosti hrane jedan je od uvjeta koje BiH mora ispuniti na svom putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Eksperti Evropske komisije danas su prenijeli svoja iskustva i upoznali predstavnike inspektorata iz Federacije BiH, RS-a i Brčko Distrikta s obvezama po pitanju višegodišnjih kontrolnih planova koji proizlaze iz Uredbe Evropske komisije 882/04.

Ovu uredbu Agencija za sigurnost hrane je preuzela i ugradila u Pravilnik o službenoj kontroli hrane, koji će uskoro biti upućen Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Ovo je četvrta radionica koju je Agencija za sigurnost hrane BiH organizirala uz pomoć TAIEX-a, koji osigurava logističku potporu, odnosno potrebna finansijska sredstva, dok predstavnici nadležnih institucija s područja cijele BiH stječu nova saznanja i razmjenjuju iskustva uz značajnu uštedu proračunskih sredstava institucija BiH.