{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara usvojilo pravilnike o hrani

F
21.1.2010. u 18:41
0
0
Vijeće ministara usvojilo pravilnike o hrani
0
Vijeće ministara usvojilo pravilnike o hrani
Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas na svojoj sjednici u Sarajevu 14 pravilnika o hrani i materijalima u kontaktu s hranom.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Pravilnici su izrađeni u skladu sa članom 54. Zakona o hrani BiH, po kojemu Agencija, u suradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH, inicira, priprema i organizira izradu provedbenih propisa o hrani i usklađeni su sa zakonodavstvom Europske unije.

Pravilnici su pripremljeni i usvojeni radi osiguranja visoke razine zaštite života i zdravlja potrošača i zaštite interesa proizvođača na području cijele Bosne i Hercegovine, čiji proizvodi, zbog zastarjelih i neusklađenih propisa, nisu bili u ravnopravnom položaju s drugim proizvodima na tržištu.

Proces usklađivanja propisa značajno utječe na cijelu zemlju i prije svega doprinosi visokom stupnju zaštite života i zdravlja građana, te ima značajan finansijski učinak na određene privredne grane.
Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, Vijeće ministara BiH dosad je usvojilo Zakon o GMO i 32 pravilnika o hrani.

Agencija za sigurnost hrane BiH, radi uvođenja suvremenog integriranog sustava hrane, ulaže velike napore na usuglašavanju bh. legislative iz oblasti hrane s legislativom Europske unije.

Agencija je uspjela napraviti multidisciplinarni tim kadrova koji su danas samostalni i u mogućnosti su odgovoriti veoma zahtjevnom zadatku iniciranja i pripreme zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti hrane, a sve u skladu s propisima EU i na temelju relevantnih znanstvenih studija.

Vijeće ministara usvojilo je i Odluku o davanju ovlaštenja ispitnim laboratorijima u Bosni i Hercegovini za ispitivanje, kontrolu i praćenje prisustva genetski modificiranih organizama u hrani i hrani za životinje.

Na osnovi te odluke, za ispitivanje, kontrolu i praćenje prisustva genetski modificiranih organizama u hrani i hrani za životinje ovlašteni su Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu, Federalni zavod za poljoprivredu u Sarajevu, Federalni agromediteranski zavod u Mostaru i Poljoprivredni institut RS u Banja Luci, stoji u priopćenju iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: