{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bez genetički modifikovanih organizama u BiH

S
15.2.2010. u 16:53
0
2
Bez genetički modifikovanih organizama u BiH
0
Bez genetički modifikovanih organizama u BiH
Vojislav Trkulja, predsjednik Vijeća za genetički modifikovane organizme (GMO), koje djeluje pri Agenciji za bezbjednost hrane BiH, potvrdio je danas u Banjaluci da su završene sve bitne pripreme za početak sistematske kontrole prisustva GMO u proizvodima i biljkama na području čitave BiH.
"Uzimajući u obzir da je donesen Zakon o GMO, da je formirano Vijeće za GMO i da su nedavno ovlaštene četiri laboratorije za kontrolu GMO-a i to u Mostaru, dvije u Sarajevu i Laboratorija u Poljoprivrednom institutu RS u Banjaluci, stvoren je neophodan okvir za početak sistematske kontrole prisustva GMO u proizvodima i bilju na prostoru čitave BiH", precizirao je Trkulja.

On je izjavio novinarima nakon sjednice Vijeća da do početka rada u punom kapacitetu na kontroli GMO predstoje još aktivnosti na izradi pravilnika o uzorkovanju, kao i dodatna obuka radnika za uzimanje uzoraka, te izrada lista proizvoda i država na osnovu procjene rizika u skladu sa standardima EU za tu oblast.

Prema riječima Trkulje, te procedure biće urađene po urgentnom postupku u nareda dva do tri mjeseca, kada će biti imenovana i tzv. laboratorija za superanalizu i konačno mišljenje, što je takođe propisano standardima EU.

On je dodao da će biti pokrenuta i inicijativa kod naležnih institucija BiH o izdvajanju sredstava iz budžeta BiH kako bi se omogućilo kontinuirano uzimanje uzoraka tokom čitave godine za kontrolu prisustva GMO u hrani za ljude i životinje, kao i za kontrolu sjemenskog materijala, kao i usjeva poljoprivrednih kultura na prostoru BiH.

"Zakonska regulativa u BiH ne dozvoljava uvoz ni unošenje bilo kakvih GMO na ovo područje", podsjetio je Trkulja i dodao da najveći rizik postoji kod tri ratarske kulture i to kod soje, kukuruza i uljane repice.

Zaključcima koje su danas u Banjaluci donijeli članovi Vijeća za GMO podršku su dali i predstavnici ministarstava poljoprivrede RS i FBiH, Kancelarije za veterinarstvo BiH, inspektorata RS, FBiH i distrikta Brčko, koji su takođe učestvovali u radu ove sjednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: