{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH zabilježeno 1.169 slučajeva trovanja hranom

F
7.4.2010. u 12:29
0
0
U BiH zabilježeno 1.169 slučajeva trovanja hranom
0
U BiH zabilježeno 1.169 slučajeva trovanja hranom
U povodu Svjetskog dana zdravlja, koji se, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine navodi da je u prošloj godini zabilježeno 1.169 trovanja hranom, dok je registrovana 21 epidemija.
Bolesti koje se prenose hranom značajan su javnozdravstveni i ekonomski problem, pa se širom svijeta intenziviraju napori na poboljšanju sigurnosti hrane. Nadzor nad ovim vrstama zaraznih bolesti specifičan je i obuhvaća niz aktivnosti koje podrazumijevaju stalno i aktivno prikupljanje podataka, analizu, interpretaciju i razmjenu informacija o pojavi i kretanju ovih zaraznih bolesti.

Navedene aktivnosti preduzimaju se zbog evaluacije i predlaganja preventivnih mjera, koje imaju za cilj smanjenje rizika nastanka i širenja bolesti. Prikupljanje podataka o pojavi i kretanju oboljenja koja se prenose putem hrane imaju za cilj pružanje informacija u cilju procjene i analize rizika porijeklom iz hrane i poboljšanja sigurnosti hrane.

Po podacima koje Agencija za sigurnost hrane BiH kontinuirano prikuplja i analizira s ciljem procjene i analize rizika, te pružanja naučnih savjeta, naučne i tehničke podrške zakonodavstvu i politici Bosne i Hercegovine u svim oblastima, koje imaju direktan ili indirektan utjecaj na sigurnost hrane i hrane za životinje, u razdoblju od 1. siječnja 31. prosinca 2009. godine registrirana su slijedeća obolijevanja ljudi prouzročena trovanjem hranom: 497 slučaja obolijevanja od Salmonella spp, 63 slučaja Toxiinfectio alimentaris i 33 slučaja obolijevanja od Trichinella spirallis.

U istom razdoblju registrirana je 21 epidemija, u kojima je hrana potvrđena kao izvor zaraze sa 248 oboljelih.

Hrana, koja je kontaminirana Salmonellom ostaje i dalje na prvom mjestu po broju obolijevanja, iako je u BiH, kao i u svijetu, u posljednjih pet godina evidentan procentualni pad broja oboljelih. Jedan je od razloga pada incidence sve veća pažnja, koju nadležne institucije, među njima i Agencija za sigurnost hrane BiH, posvećuju ovom problemu.

Prema planu monitoringa, u 2009. godini uzorkovano je ukupno 3300 uzoraka hrane iz 83 općine sa područja Bosne i Hercegovine. Uzorkovanje se vršilo u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima, dok su laboratorijske analize radile laboratorije Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Instituta za zaštitu zdravlja RS Banja Luka. Kako bi se izvršila procjena i analiza rizika porijeklom iz hrane i dale odgovarajuće preporuke i prijedlozi u oblasti kontrole hrane urađeno je ukupno 4900 laboratorijskih analiza.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine pripremila je Plan aktivnosti u izradi procjene rizika hrane za 2010. godinu. Na osnovu Plana, mikrobiološka kvaliteta hrane trebala bi se poboljšati preduzimanjem niza mjera, među kojima je uvođenje HACCP sistema, odnosno Sistema mjera predostrožnosti u rukovanju s namirnicama u cilju sprečavanja bolesti porijeklom iz hrane, u svim objektima koji posluju s hranom.

Agencija za sigurnost hrane BiH, u saradnji sa relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, kontinuirano preduzima aktivnosti na uređenju sistema sigurnosti hrane, što, između ostalog, podrazumijeva usaglašavanje zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom Evropske unije, edukaciju inspektora i uređenje sistema laboratorija, a sve to u cilju zaštite zdravlja potrošača, stoji u saopštenju iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: