U prošloj godini
0

U BiH zabilježeno 1.169 slučajeva trovanja hranom

FENA
U povodu Svjetskog dana zdravlja, koji se, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine navodi da je u prošloj godini zabilježeno 1.169 trovanja hranom, dok je registrovana 21 epidemija.

Bolesti koje se prenose hranom značajan su javnozdravstveni i ekonomski problem, pa se širom svijeta intenziviraju napori na poboljšanju sigurnosti hrane. Nadzor nad ovim vrstama zaraznih bolesti specifičan je i obuhvaća niz aktivnosti koje podrazumijevaju stalno i aktivno prikupljanje podataka, analizu, interpretaciju i razmjenu informacija o pojavi i kretanju ovih zaraznih bolesti.

Navedene aktivnosti preduzimaju se zbog evaluacije i predlaganja preventivnih mjera, koje imaju za cilj smanjenje rizika nastanka i širenja bolesti. Prikupljanje podataka o pojavi i kretanju oboljenja koja se prenose putem hrane imaju za cilj pružanje informacija u cilju procjene i analize rizika porijeklom iz hrane i poboljšanja sigurnosti hrane.

Po podacima koje Agencija za sigurnost hrane BiH kontinuirano prikuplja i analizira s ciljem procjene i analize rizika, te pružanja naučnih savjeta, naučne i tehničke podrške zakonodavstvu i politici Bosne i Hercegovine u svim oblastima, koje imaju direktan ili indirektan utjecaj na sigurnost hrane i hrane za životinje, u razdoblju od 1. siječnja 31. prosinca 2009. godine registrirana su slijedeća obolijevanja ljudi prouzročena trovanjem hranom: 497 slučaja obolijevanja od Salmonella spp, 63 slučaja Toxiinfectio alimentaris i 33 slučaja obolijevanja od Trichinella spirallis.

U istom razdoblju registrirana je 21 epidemija, u kojima je hrana potvrđena kao izvor zaraze sa 248 oboljelih.

Hrana, koja je kontaminirana Salmonellom ostaje i dalje na prvom mjestu po broju obolijevanja, iako je u BiH, kao i u svijetu, u posljednjih pet godina evidentan procentualni pad broja oboljelih. Jedan je od razloga pada incidence sve veća pažnja, koju nadležne institucije, među njima i Agencija za sigurnost hrane BiH, posvećuju ovom problemu.

Prema planu monitoringa, u 2009. godini uzorkovano je ukupno 3300 uzoraka hrane iz 83 općine sa područja Bosne i Hercegovine. Uzorkovanje se vršilo u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima, dok su laboratorijske analize radile laboratorije Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Instituta za zaštitu zdravlja RS Banja Luka. Kako bi se izvršila procjena i analiza rizika porijeklom iz hrane i dale odgovarajuće preporuke i prijedlozi u oblasti kontrole hrane urađeno je ukupno 4900 laboratorijskih analiza.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine pripremila je Plan aktivnosti u izradi procjene rizika hrane za 2010. godinu. Na osnovu Plana, mikrobiološka kvaliteta hrane trebala bi se poboljšati preduzimanjem niza mjera, među kojima je uvođenje HACCP sistema, odnosno Sistema mjera predostrožnosti u rukovanju s namirnicama u cilju sprečavanja bolesti porijeklom iz hrane, u svim objektima koji posluju s hranom.

Agencija za sigurnost hrane BiH, u saradnji sa relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, kontinuirano preduzima aktivnosti na uređenju sistema sigurnosti hrane, što, između ostalog, podrazumijeva usaglašavanje zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom Evropske unije, edukaciju inspektora i uređenje sistema laboratorija, a sve to u cilju zaštite zdravlja potrošača, stoji u saopštenju iz Agencije za sigurnost hrane BiH.