Srebrenica
0

Uručenje ključeva za 23 stambene jedinice povratnicima

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Safet Halilović i načelnik Općine Srebrenica Osman Suljić uručit će danas u Srebrenici ključeve za 23 obnovljene stambene jedinice povratnicima bošnjačke i srpske nacionalnosti u ovoj općini, saopćeno je iz Halilovićevog kabineta.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo je za obnovu 1.050.000 KM.

Uključujući taj novac, Ministarstvo je u zadnje vrijeme za obnovu kuća povratnicima, zgrada zajedničkog stanovanja, elektrifikaciju, rekonstrukciju komunalne i socijalne infrastrukture te za održivost povratka u općini Srebrenica izdvojilo više od 3,6 miliona KM.

Također je potpuno realiziran Program oporavka i razvoja Srebrenice vrijedan deset miliona KM.Taj novac je na prijedlog Ministarstva izdvojilo Vijeće ministara BiH.

Obnovljeno je 11 lamela stambenih zgrada u centru Srebrenice, obnovljeni i opremljeni Dom zdravlja, zgrada bivše bolnice, Komunalno preduzeće, zgrada Gimnazije, gradski stadion, izgrađene desetine kilometara asfaltnih puteva u povratničkim naseljima, data značajna podrška zapošljavanju i samozapošljavanju te stipendiranju učenika osnovnih i srednjih škola, studenata i postdiplomaca.

Podržane su organizacije i pojedinci koji pružaju pomoć osobama s posebnim potrebama, saopćeno je.