BiH
0

Uručeni ključevi za povratnike u Općini Pale-Prača

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjelice BiH Safet Halilović posjetio je danas Pale-Praču gdje je s Jasminom Ferhatovićem, općinskim djelatnikom zaduženim za povratak, uručio ključeve za sedam obnovljenih stambenih jedinica povratnika, u čiju je rekonstrukciju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uložilo 190.000 KM.

Ključeve su dobili Remzija Drakovac, Nermin Čolo, Dika Ibišević, Mirko Živković, Izeta Živković, Mladenko Živković i Milja Pelemiš.

"Od 2008. do 2010. Ministarstvo je u obnovu stambenih jedinica povratnika, elektrifikaciju povratničkih naselja, rekonstrukciju komunalne infrastrukture u općini Pale-Prača uložilo više od 1,7 miliona KM", kazao je ministar Halilović.

Po riječima ministra Halilovića, uvažavajući potrebe povratnika, Ministarstvo je posebnu pažnju posvetilo stvaranju uvjeta za održivi povratak.

"Prošle godine je na elektromrežu priključeno 14 stambenih jedinica povratnika na području općine Pale-Prača, a u toku je elektrifikacija još četiri povratnička naselja, što će omogućiti priključenje na elektromrežu dodatnih dvadesetak povratničkih domova", kazao je ministar Halilović.

Za obnovu devastiranih stambenih jedinica u ovoj općini prijavilo se 130 porodica sa 423 člana, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.