Projekat od 3,3 miliona KM
0

Halilović uručio ključeve domova povratnicima u Rogaticu

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je od 2008. do 2010. godine, uključujući CEB projekt, za pomoć povratnicima na području Rogatice izdvojilo više od 3,3 miliona KM, kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović na ceremoniji uručivanja ključeva za 12 obnovljenih stambenih jedinica povratnika u toj općini, za koje je Ministarstvo izdvojilo 300.000 KM.

Ključeve su dobili Zijad Lihić, Redžo Pita, Alija Čaušević, Hamdo Ajanović, Fikret Kozić, Nezir Omerbegović, Mustafa Kurtić, Fatima Lihić, Elvedin Salan, Alija Osmanović, Muniba Hodžić i Galib Ajanović.

Ministar Halilović je rekao da je, od ukupno izdvojenih sredstava, oko milion KM uloženo u elektrifikaciju povratničkih naselja, rekonstrukciju lokalnih puteva i vodovodne mreže te oko dva miliona KM za obnovu više od 60 individulanih stambenih jedinica.

"Elektrifikacija povratničkih naselja jedan je od prioriteta Ministarstva, a na području općine Rogatica još desetine naselja je bez električne energije. Upravo zbog toga, odlučeno je značajna sredstva uložiti u ovaj vid pomoći održivom povratku te je sredstvima Ministarstva od oko 700.000 KM elektrificirano ili je u toku priključenje na elektromrežu više od 20 povratničkih naselja", kazao je ministar Halilović i dodao da je u toku i rekonstrukcija četiri lokalna puta.

Za obnovu devastiranih stambenih jedinica u ovoj općini prijavljeno je 435 porodica, sa 1.243 člana.

Ministar Halilović posjetio je i Sokolac, gdje je sa načelnikom ove općine Dušanom Kovačevićem prisustvovao puštanju u upotrebu vodovoda u povratničkom naselju Pediše, za čiju je izgradnju Ministarstvo izdvojilo 80.000 KM, saopćeno je iz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.