{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uručeni certifikati pripadnicima Granične policije

F
30.7.2010. u 14:31
0
0
Uručeni certifikati pripadnicima Granične policije
0
Uručeni certifikati pripadnicima Granične policije
Pripadnicima Granične policije Bosne i Hercegovine (GPBiH) koji su u sklopu Programa obuke za pomoć u borbi protiv terorizma pohađali dvosedmičnu obuku o upravljanju graničnom kontrolom uručeni su danas certifikati.
Spomenuta obuka podrazumijevala je teoretski i praktični dio. Realizirana je zahvaljajući pomoći vlade Sjedinjenih Američkih Država, odnosno Ministarstva vanjskih poslova SAD-a i njegovih ureda za pomoć u borbi protiv terorizma i diplomatsku sigurnost.

Svrha obučavanja policijskih službenika o temi „Upravljanje graničnom kontrolom“ od instruktora iz SAD-a jeste uvođenje alata i tehnika potrebnih za razumijevanje svih situacija s kojima se policijski službenici GPBiH susreću.

Putem predavanja, rasprava i aktivnosti, timovi graničnih službenika su unaprijedili svoja znanja i vještine za identificiranje prijetnje od terorizma kopnenim granicama i identificiranje rješenja za otkrivanje počinioca tih prijetnji.

U sklopu ove obuke američka vlada je donirala i specijalističku opremu koja će se koristiti u borbi protiv terorizma, prevenciji ilegalnog prelaska državne granice i u borbi protiv svih vidova prekograničnog kriminaliteta. Vrijednost ove opreme je oko 50 hiljada američkih dolara.

Certifikate policijskim službenicima uručili su direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić i predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Kevin Lomax i Jason Penrod.

Dumančić je zahvalio vladi Sjedinjenih Američkih Država za dosadašnju potporu i saradnju, naglašavajući da su zbog njihove pomoći u obučavanju policijskih službenika i donacija u opremi znatno ojačani kapaciteti Granične policije BiH što se odrazilo na učinkovitije sprječavanje ilegalnih migracija, borbu protiv terorizma, suzbijanje trgovine drogama, ljudima i akciznom robom i borbu protiv svih vidova prekograničnog kriminaliteta.

Dumančić je kazao da se obuka temeljila na metodologiji „Obuči trenera“ čime je omogućeno i da pripadnici Granične policije BiH u daljnjem razdoblju razvijaju održivi antiteroristički program, saopćeno je iz GPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: