{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Graničnoj policiji donacija od 80.000 dolara

S
6.5.2010. u 14:50
0
4
Graničnoj policiji donacija od 80.000 dolara
0
Graničnoj policiji donacija od 80.000 dolara
Foto: Arhiv
Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić i predstavnik Biroa za međunarodnu bezbjednost Vlade SAD George Levicki potpisali su danas u Sarajevu ugovor o donaciji vrijedan 80.000 dolara.
Dumančić se zahvalio na ovoj vrijednoj donaciji koja se sastoji od pet digitalnih kamera, 20 ručnih detektora metala, 40 ručnih lampi, pet torbi alata, 10 dvogleda za noćno osmatranje, 30 GIS uređaja, 30 računara i 10 kompleta pribora za ogledala za pretraživanje.

"Sve ranije donacije, uključujući i ovu opremu, vrijedne su oko šest miliona KM i bile su nam od izuzetne važnosti", rekao je Dumančić na konferenciji za novinare i istakao da će ova donacija, Programa kontrole izvoza oružja i bezbjednosti granice za BiH, Crnu Goru i Srbije, Biroa za međunarodnu bezbjednost Vlade SAD-a, dodatno ojačati kapacitete.

Prema njegovim riječima, ova donacija će se odraziti na sprečavanje ilegalnih imigracija, borbu protiv terorizma, suzbijanje trgovine drogama, ljudima i akciznim robama, kao i svih vidova prekograničnog kriminala.

On je naglasio da Vlada SAD pruža i odgovarajuću obuku službenicima Granične policije.

Dumančić je napomenuo da je Granična policija u posljednjih deset godina postala izuzetno respektabilna, napominjući da su u protekla tri mjeseca ove godine otkrili 371 lice koje se po raznim osnovama nalazilo u bazama potraga, što je za 17,40 odsto više nego u istom periodu protekle godine.

"Registrovano je i smanjenje broja odbijenih prelazaka granice BiH za 16,38 odsto, a povećan je broj otkrivenih ilegalnih prelazaka granice za 14,06 odsto. Na granici je izdato 45 viza što je za 23,73 odsto manje u odnosu na isti period 2009. godine", rekao je Dumančić i dodao da je cilj usvajanje evropskih standarda u graničnoj kontroli.

Predstavnik Biroa za međunarodnu bezbjednost Vlade SAD George Levicki naglasio je da se nada da će i ova donacija poboljšati rad Granične policije, istakavši da osim opreme obezbjeđuju i praktične obuke.

On je naveo da se sada radi na nabavci patrolnih čamaca što će biti praćeno i tehničkom obukom, dodavši da se često radi i na regionalnim projektima. Levicki je napomenuo da će Biro za međunarodnu bezbjednost Vlade SAD pomoći i u organizovanju sastanka direktora graničnih policija u regionu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: