BiH
69

Ured za veterinarstvo BiH: U luci Bar ne postoji brod sa smrznutim mesom iz '80-ih godina

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Uprava carina Srbije saopćila da su preduzete sve mjere da tovar zamrznutog mesa iz 1982. godine, koji je stigao u crnogorsku luku Bar, ne dođe na tržište Srbije te da postoji bojazan od ilegalnog uvoza i u Bosnu i Hercegovinu, iz Ureda za veterinarstvo BiH za Klix.ba kažu da je riječ o nagađanjima te da ne postoji nikakav sumnjivi brod s mesom.

Direktor Ureda za veterinarstvo Ljubomir Kalaba za naš portal je izjavio kako ne postoje nikakve informacije o spornom brodu u luci Bar.

"Nemamo informacije kome je brod krenuo i da li je igdje došao. Prema našem mišljenju, taj brod ne postoji, a kada smo kontaktirali Crnu Goru i Srbiju, ni oni nisu znali da postoji. Niko od zvaničnika nema informaciju o brodu u luci Bar sa smrznutim mesom, ni kome je namijenjen", rekao je Kalaba.

Iz Uprave carina Srbije su saopćili da je svim carinarnicama naloženo preduzimanje mjera pojačane kontrole robnog i putničkog prometa s posebnim akcentom na granične i pogranične prijelaze prema Crnoj Gori, Makedoniji, BiH, kao i na administrativnim prijelazima prema Kosovu.

Glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević nam je kazao da se provodi zakonska procedura uvoza sve robe u Bosnu i Hercegovinu u sladu sa Zakonom o carinskoj politici, pa tako i mesa.

"Uvoznik može uvesti meso u BiH te im je, osim redovne dokumentacije, potrebno i uvjerenje Ureda za veterinarstvo BiH te nadležnih inspekcijskih službi, odnosno inspektorata iz Federacije BiH i Republike Srpske, ovisno o mjestu gdje se nalazi carinska ispostava, da meso zadovoljava sve uslove i da se nađe na tržištu naše zemlje", izjavio je Kovačević.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je izjavio da je Uredu za veterinarstvo BiH izdat nalog pojačanja mjere kontrole na ulazu na granici BiH nakon ovih vijesti, posebno kada je riječ o Crnoj Gori.

"Nemamo bilo kakve potvrde da se takav brod zaista i pojavio i ne znamo kome bi trebao toliki tovar mesa zamrznutog '80-ih godina. Jutros sam razgovarao i s ministrom poljoprivrede Srbije, Nedimovićem i oni nemaju bilo kakvih konkretnih podataka, ali su pojačali kontrolu. S druge strane Ured za veterinarstvo u okviru svoje nadležnosti vrši kontrole unosa hrane iz drugih zemalja kada je riječ o pilećem mesu. Čak smo po uputstvu Svjetske zdravstvene organizacije donijeli zabrane za uvoz ovog proizvoda iz nekih njemačkih pokrajina i to je ono što u ovom trenutku vlasti BiH preduzimaju", izjavio je Šarović.