BiH
0

Urađen glavni projekat za sanaciju klizišta na Soukbunaru

FENA
Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu, na zahtjev Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, uradio je glavni projekat sanacije klizišta u Ulici Soukbunar 136.

Općina Centar Sarajevo finansirala je izradu ovog projekta u vrijednosti od 15.200 KM, a realizator projekta Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo objavio je javni poziv za odabir najpovoljnijeg izvođača radova.

Nakon toga, počet će sanacija klizišta na ovom lokalitetu, zbog čega su prvobitno urađena geološka ispitivanja i istražni radovi za izradu elaborata o istraživanjima i ispitivanjima sa prijedlogom mjera sanacije.

U glavnom projektu stručnjaci iz Instituta za geotehniku i geologiju su naveli da su uzroci pojave klizišta sastav stijena koje su podložne procesu raspadanja, veliki nagib zemljišta, te podzemne vode.

Kako je navedeno u prijedlogu mjera sanacije klizišta, na ovom lokalitetu je potrebno izgraditi potpornu konstrukciju koja će se sastojati od tri zida.

Iznad saobraćajnice će biti izgrađen armirano-betonski zid dužine 13,5 metara i gabionski zid dužine 26 metara, dok je ispod saobraćajnice planirana izgradnja armirano-betonskog zida dužine 36 metara.

Također je potrebno ugraditi drenažne cijevi za adekvatnu odvodnju podzemnih voda, te slivnike za odvodnju površinskih voda.

Na kraju radova će biti sanirana saobraćajnica i tom prilikom će biti postavljeno gotovo 280 metara kvadratnih novog asfalta.

Institut za geotehniku i geologiju uradio je i projekat monitoringa klizišta koji se obavlja nakon urađene sanacije kako bi se mogla uraditi procjena uspješnosti izvedenih radova, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.