{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Stanovnici Nahorevske ulice više ne strahuju od klizišta

14.9.2015. u 12:33
0
5
Sarajevo: Stanovnici Nahorevske ulice više ne strahuju od klizišta
0
Sarajevo: Stanovnici Nahorevske ulice više ne strahuju od klizišta
U Nahorevskoj ulici između brojeva 115 i 125 (Mjesna zajednica "Pionirska dolina-Nahorevo“), u okviru sanacije klizišta, okončana je izgradnja četiri armirano-betonska zida dužine od 14 do 20 metara.
Ovim je otklonjena opasnost koja je prijetila od klizišta koje se aktiviralo tokom prošlogodišnjih velikih majskih padavina i postalo prijetnja za obližnje stambene objekte i lokalnu saobraćajnicu. Projekat sanacije klizišta, kojeg vodi Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, finansirala je Općina Centar Sarajevo u iznosu od 70.600 KM.

Ovom prilikom ugrađene su drenažne cijevi za odvod podzemnih voda koje su uzrokovale klizanje tla, a na kraju radova je projektom planirano asfaltiranje stotinu metara lokalne saobraćajnice, koja je također oštećena.

Stanovnici okolnih stambenih objekata zadovoljni su realizacijom ovog projekta koji će, kako su kazali, podići kvalitet življenja na ovom prostoru.

"Osim što ne moramo više strahovati od klizišta, sada ćemo dobiti i lijepo uređenu saobraćajnicu umjesto makadamskog lokalnog puta. Kamioni sa ogrjevom i građevinskim materijalom su ovdje teško dolazili zbog nepristupačnog puta. Prezadovoljna sam što nam Općina Centar asfaltira pristupnu saobraćajnicu u, slobodno mogu reći, jednom od ljepših dijelova grada", istakla je Mubera Čampara koja stanuje u Nahorevskoj ulici na broju 115.

Glavni projekt sanacije klizišta uradili su stručnjaci iz Instituta za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Zavod za izgradnju Kantona je kao
realizator i nadzor projekta obavio kompletnu proceduru odabira izvođača radova, a u ovom slučaju to je firma "Mibral“, te pribavio potrebne saglasnosti za početak realizacije projekta. Geodetska snimanja je izvršila firma "Geoprof“ d.o.o. Sarajevo, istražne radove na zemljištu je uradila firma "Winner Project“ d.o.o. Sarajevo, a geomehanička ispitivanja uzoraka tla su povjerena firmi "Geolab“ iz Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: