Vizni režim
25

Uprkos odluci VM-a: Brojni saudijski turisti još uvijek imaju problema prilikom ulaska u BiH

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Brojni turisti iz Saudijske Arabije još uvijek imaju probleme prilikom ulaska u BiH, iako je Vijeće ministara BiH donijelo odluku da turisti iz te zemlje u BiH mogu ući sa važećom višekratnom šengenskom vizom i uprkos otvaranju direktne aviolinije Rijad-Sarajevo.

Direktna linija iz Rijada za Sarajevo otvorena je 24. juna, a plan je bio da svaki dan dolazi po 150 putnika, koji su rezervisali smještaj u BiH. Ipak, posljednjih nekoliko dana zabilježeni su slučajevi da je određenom broj putnika iz Saudijske Arabije onemogućeno da uđu u BiH zbog neposjedovanja adekvatne vize.

Kontaktirali smo Graničnu policiju BiH gdje su nam rekli da od Vijeća ministara nisu dobili zvaničnu instrukciju kako da postupaju u vezi odluke koju su donijeli prije sedam dana, da se saudijskim turistima omogući ulazak u BiH uz važeću šengensku vizu. Naglašavaju da ta odluka još uvijek nije objavljena u Službenom listu, pa samim tim nije ni operativna.

"Državljani Saudijske Arabije, kao i državljani brojnih drugih zemalja, sa kojima BiH ima vizni režim u BiH mogu ući ili sa važećom vizom za našu zemlju, ili sa važećom šengenskom vizom, ali ne direktno sa teritorije Saudijske Arabije, već iz neke zemlje sa kojom BiH ima sporazum o readmisiji", kazala je za Klix.ba glasnogovornica Granične policije Sanela Dujković.

To bi u praksi značilo da saudijski turisti sa Šengen vizom koji žele u BiH prvo trebaju doći u Hrvatsku ili Srbiju, pa tek onda u BiH.

Nezvanično saznajemo da će odluka Vijeća ministara BiH o odobravanju ulaska za državljane Saudijske Arabije u BiH s važećom Šengen vizom u Službenom listu biti objavljena sutra. To znači da će Granična policija po novoj odluci postupati već od 29. juna (četvrtak).

Ipak, nameće se pitanje odgovornosti, zbog čega se čekalo osam dana da se usvojena odluka objavi u Službenom listu, ako se zna da je Vijeće ministara predmetu odluku donijelo na hitnoj telefonskoj sjednici. U Vijeću ministara su znali da će direktna avionska linija iz Rijada za Sarajevo biti uspostavljena od 24. juna te da bi brojni putnici mogli imati problema prilikom ulaska u BiH. Tako se i desilo, mnogi turisti iz Saudijske Arabije su vraćeni, a neki od njih su najavili i tužbe protiv BiH.

Pretpostavlja se da je BiH do sada izgubila oko 15 miliona KM direktnih i indirektnih investicija, a sve zbog tromosti domaćih vlasti koji nisu adekvatno odgovorili na potencijal i najavu da se procjenjuje dolazak oko 30.000 turista iz Saudijske Arabije u BiH.