{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uprkos odbijanju Parlamenta, insistiranje na Zakonu o platama u organima vlasti FBiH

F
21.7.2010. u 11:39
0
1
Uprkos odbijanju Parlamenta, insistiranje na Zakonu o platama u organima vlasti FBiH
0
Uprkos odbijanju Parlamenta, insistiranje na Zakonu o platama u organima vlasti FBiH
Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je u toku u Sarajevu, federalni premijer Mustafa Mujezinovića te više poslanika iz vladajuće Stranke demokratske akcije i jedan iz opozicione koalicije BOSS-SDU traže da Prijedlog zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH bude razmotren po hitnom postupku iako je takva procedura prethodno već odbijena tijesnom većinom glasova na ovom zasjedanju.
Zagovornici hitne procedure traže da ipak bude iznađena poslovnička mogućnost za ponovno izjašnjavanje i apeluju da obavezno treba izglasati hitni postupak jer je, prema riječima federalnog premijera, donošenje zakona obaveza koju Federacija BiH mora ispuniti da bi joj bile odobrene daljnje tranše novca na osnovu već dogovorenih finansijskih aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom i drugim međunarodnim finansijskim partnerima.

Hitna procedura se traži tim prije što su poslanici značajnom većinom glasova odobrili hitnu proceduru za zakon o platama policijskih službenika.

Današnja vanredna sjednica, kao i sutrašnja, najavljena u Domu naroda, sazvane su radi potrebe hitnog donošenja Zakona o platama u organima vlasti FBiH, rečeno je, i stoga je nonsens vraćati ga u formu nacrta i time značajno usporiti njegovo donošenje.

Oni koji su glasali protiv hitne procedure, a to je između ostalih najveća opoziciona Socijaldemokratska partija BiH, navode, pak, da je predloženi zakon loš i da je stoga bolje ne usvojiti ga na brzu ruku.

Takvo mišljenje ima i poslanik vladajuće SDA Nedžad Polić kojem se njegov stranački kolega Ismet Osmanović usprotivio verbalno kada je Polić najavio da neće glasati za zakon jer su neke njegove odredbe veoma loše.

Aida Čikić, poslanica Nezavisnog kluba za BiH, nazvala je ovaj verbalni sukob Osmanovića i Polića "sukobom interesa u Stranci demokratske akcije" zbog kojeg ne treba da ispaštaju ostali poslanici, a predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić proglasio polusatnu pauzu u čijem toku treba da bude odlučena daljnja procedura Zakona o platama u organima vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: