BiH
10

Uprkos dogovoru Rusija još uvijek nije odobrila uvoz voća i povrća iz BiH

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
BiH još uvijke čeka zvaničnu potvrdu Rusije o ukidanju zabrane uvoza voća i povrća iz BiH, a ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Klix.ba je potvrdio da očekuje rješenje tog pitanja u što skorijem periodu.

Nakon utvrđenih zamjerki na rad fitosanitarnih službi u BiH Rusija je u augustu zabranila uvoz voća i povrća iz BiH. U međuvremenu je izvršen inspekcijski nadzor, a Rusija je BiH ponudila potpisivanje Protokola o saradnji u kojem su definisana određena pitanja iz oblasti izvoza u Rusiju.

Vijeće ministara BiH u međuvremenu je potpisalo ponuđeni Protokol i kao potvrdan odgovor ga poslalo nadležnim službama u Rusiju. Iako se očekivalo da će zabrana izvoza biti ukinuta veoma brzo, to se još uvijek nije dogodilo.

"Rusija je od BiH dobila potpisan Protokol i oni treba da ga potvrde, što je osnov za ukidanje zabrana. Ja ne vidim razlog da se to ne učini u najskorije vrijeme, jer su Rusi predlagači teksta Protokola", kazao je Šarović za Klix.ba.

S obzirom na značaj izvoznog tržišta Rusije za bh. proizvođače svaki dan trajanja zabrane predstavlja nemjerljivu štetu ekonomiji BiH.

Podsjećamo, Rusija je nakon utvrđenih nepravilnosti u procesu izvoza voća i povrća iz BiH, u našu zemlju poslala i Federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije koji su obišli domaće kompanije koje su se kandidovale za izvoz svojih proizvoda, među kojima su mljekari i kompanije mesne industrije.

BiH će uskoro ugostiti i inspekciju Ureda EU za hranu i veterinarstvstvo iz Dablina, koja će obaviti kontrolu, odnosno preglede funkcionisanja državnog sistema kontrole i izvoznih objekata za proizvodnju pilećeg mesa, da bismo mogli izvoziti piletinu na tržište EU.