BiH
100

Šarović: Pitanje izvoza voća i povrća u Rusiju može se smatrati riješenim

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da se pitanje izvoza voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju može smatrati konačno riješenim.

"Ruska strana je pozitivno odgovorila Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i očekujemo da ta zabrana bude ukinuta danas ili sutra. Ponudili su Ministarstvu da se potpiše protokol o saradnji u kojem ćemo definisati određena pitanja. Mi smo pristali na to i već danas u Vijeću ministara BiH pokrenućemo tu procuduru i vjerujem da potpisivanje protokola neće usporiti skidanje ove privremene zabrane, te smatram da je to jedna od dobrih vijesti", istakao je Šarović.

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba "Roseljhoznadzor" početkom augusta je uvela privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda. Potom je odobren dolazak ruske inspekcije u obilazak proizvođača i pogona u kojima se pohranjuje voće i povrće, a koji su u BiH boravili od 17. do 20. augusta.

Trenutno u BiH, već desetak dana borave predstavnici Federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije koji obilaze domaće kompanije koje su se kandidovale za izvoz svojih proizvoda, među kojima su mljekari i kompanije mesne industrije.

"Kada je riječ o izvozu mesa vidjet ćemo kakav će da bude njihov izvještaj, a oni sutra završavaju posjetu. Oni posmatraju sistem u BiH, da li je osposobljen komandni lanac, dakle veterinarski sektor, laboratorije i da li to zadovoljava ruske standarde. Također, kontrolišu kompanije da bi utvrdili kakvi su njihovi kapaciteti i da li su tako organizovane da zadovolje ruske standarde. Očekujem njihov završni izvještaj i nakon toga vidjećemo ko je prošao. Nadam se da će ih proći priličan broj", izjavio je Šarović.

Naveo je također da će vrlo brzo biti upućen zvaničan poziv inspekciji Ureda EU za hranu i veterinarstvstvo iz Dablina da dođu u BiH i obave kontrolu, odnosno preglede funkcionisanja državnog sistema kontrole i izvoznih objekata za proizvodnju pilećeg mesa, da bismo mogli izvoziti piletinu na tržište EU.