BiH
106

Upriličeno druženje s policajcima povrijeđenim u protestima u Sarajevu

FENA
(Foto: FENA)
U prostorijama Jedinice za specijalističku podršku Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) danas je upriličeno druženje s policijskim službenicima, povrijeđenim na demonstracijama 7. februara u Sarajevu.

Nemilih događaja, u kojima su povrijeđena 144 policajca/pripadnika MUPKS-a, prisjetio se ministar unutarnjih poslova KS-a Nermin Pećanac, istaknuvši da je policija toga dana radila svoj posao i da je pokazala visoki stepen tolerancije te da do takvog razvoja situacije nije trebalo doći.

"Došao sam ovdje da dam podršku ovim ljudima i da im poželim brz oporavak", kazao je Pećanac u izjavi za medije, potcrtavajući da se radi o ljudima koji su vrijedni pažnje i koji zaslužuju poštovanje građana KS-a.

Naglasio je da oni ostaju vjerni svom profesionalnom opredjeljenju, a da drugi, na svim nivoima vlasti trebaju da se upitaju šta su učinili da do spomenutog epiloga ne dođe.

Ministar Pećanac je, istovremeno, iskazao očekivanje da će se povrijeđeni policijski službenici nakon oporavka vratiti redovnim dužnostima te spremnost Ministarstva da im pruži svu neophodnu pomoć, uključujući i nabavku adekvatne opreme.

Upozorio je da ulaganje u sektor sigurnosti nije trošak i da ne može predstavljati luksuz.

Član Upravnog odbora Sindikata policije KS-a Almir Obuća je, uime organizatora druženja/prijema, podsjetio da su od ukupno 144 povrijeđena policajca, njih 16 teže povrijeđeno, a trojica teško, te da su zadržani na dužem bolničkom liječenju.

Naveo je da je Sindikat policije u proteklom periodu bio u stalnom kontaktu s povrijeđenim kolegama i njihovim porodicama.

Pripadnici Jedinice za specijalističku podršku MUPKS-a Edin Turbić i Elmir Kadić, koji su u spomenutim demonstracijama zadobili teže povrede, novinarima su kazali da su "kritičnog dana" bili angažirani na zaštiti sigurnosti građana i njihove imovine te da je prioritet bila zaštita sigurnosti građana.

Stoga je, kako su kazali, osiguranje protesta vršeno uz minimalnu upotrebu sile, odnosno uz nastojanje da do njene upotrebe uopće i ne dođe.

Poručili su da su i policajci građani i stanovnici KS-a, koji su izabrali poziv da štite ličnu i imovinsku sigurnost sugrađana i da budu njihov servis, navodeći da je njihovo prisustvo na mjestu događaja bilo motivirano upravo tom vrstom odgovornosti.