BiH
276

Upoznajte žene koje donose promjene: Zašto smo drugačije od ostalih?

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Grupa uspješnih žena iz Tuzle nakon spoznaje da uviđaju iste probleme koji su vezani za status žene u svim društvenim oblastima, prije godinu dana odlučila se osnovati udruženje pod nazivom "Nova ženska inicijativa".

Riječ je o ekonomisticama, pravnicama, inžinjerkama, doktoricama, novinarkama, ali i penzionerkama koje za sebe kažu da su osobe svjesne činjenice da žena još uvijek nema mjesto u društvu koje joj pripada i koje uistinu zaslužuje.

A da su u pitanju itekako sposobne osobe koje svojim zalaganjima društvo mogu voditi naprijed, u prilog ide i činjenica o pokrenutim brojnim inicijativama i realiziranim aktivnostima u proteklih godinu dana.

Jedna od onih koja je nedavno pokrenuta je i inicijativa o uređenju mosta s kipovima u Tuzli, gradskog simbola koji je, nažalost, u proteklim godinama bio zapostavljen.

Riječ je o mostu s četiri kipa titana s kandelabrima, a koje je 1936. godine izradio prvi tuzlanski kipar Franjo Leder.

Ova akcija ima i simboličnu notu, s obzirom da se u 2016. navršava 80 godina otkako je ovaj most izgrađen i predat na upotrebu građanima Tuzle.

"Naše udruženje pokrenulo je projekat 'Mostovi Tuzle', a s razlogom smo prednost dali mostu s kipovima. Projektom želimo urediti parter mosta, očistiti kandelabre na kipovima, postaviti klupe sa malim pagolama u koje ćemo posaditi cvijeće, staviti nove svjetiljke, a sve to ćemo našim sugrađanima predati, simbolično, 2. oktobra na Dan oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu", kazala je u razgovoru za Klix.ba potpredsjednica udruženja Zlata Smajić.

Članica Upravnog odbora (UO) udruženja i koordinatorica projekta "Mostovi Tuzle" Amela Hajvaz kaže da je inicijativa u potpunosti naišla na podršku gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića.

"Ovaj projekat ne bismo mogli realizovati da nismo dobili podršku Gradske uprave jer je u pitanju javna površina. Također, ovu aktivnost ne želimo sprovesti bez naših sugrađana te ih stalno pozivamo da budu naši partneri. Putem Facebook stranice anketirali smo naše sugrađane koji su podržali ovu ideju", ističe Hajvaz dodavši da će u narednih nekoliko dana anketiranje građana biti upriličeno i na tri gradske lokacije kako bi se i njihov glas čuo u cijeloj ovoj priči.

Katanci ljubavi na Plavom mostu

Nakon uređenja ovog mosta članice udruženja sa aktivnostima neće stati. Naime, nakon što mostu s kipovima bude vraćen stari sjaj uslijedit će uređenje i rekonstrukcija još nekoliko tuzlanskih mostova.

"Uredit ćemo i takozvani 'Šaćirov most' za kojeg su svi stariji Tuzlaci posebno emotivno vezani, a nastojat ćemo da mu damo stari izgled sa velikom željeznom konstrukcijom", nastavlja Hajvaz.

Potom će uslijediti i uređenje Plavog mosta, poznatijeg kao pasarela, a koji već nekoliko godina predstavlja mjesto za iskazivanje osjećaja građana Tuzle.

Prema ideji naših sagovornica, ovaj most bi u narednom periodu trebao biti osvježen sa nekoliko boja, a građanima će biti omogućeno i postavljanje takozvanih "katanaca ljubavi".

Realizirani brojni projekti

Kao što smo i kazali na početku priče, članice Nove ženske inicijative do sada su uspješno realizirale brojne projekte.

Shodno tome, u tuzlanskoj Osnovnoj školi Mejdan ostvarile su ideju Relax sobe, prvu ovakve vrste u našoj zemlji. Riječ je o prostoriji namijenjenoj djeci sa poteškoćama u razvoju, ali i ostaloj djeci koja imaju bilo kakve probleme u redovnom praćenju nastave.

Također, u tuzlanskom Centru za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora inicijatorke su bile opremanja takozvane "senzorne sobe", odnosno sobe za stimulaciju osjetila kod djece s poteškoćama u razvoju, a uredile su i dvorište Doma penzionera u Tuzli.

Nesebičnu podršku dale su i u rekonstrukciji dnevne bolnice u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli.

"U dnevnoj bolnici smo opremile kompletan prostor, na način da smo kupile posteljine i sve ostalo što je potrebno za ugodan boravak pacijenata. Također smo iskoristili stare ormariće kojima su naše članice dekupaž tehnikom dale novi sjaj", priča nam potpredsjednica UO Nove ženske inicijative Jasna Bedak.

Ovim projektom njihova saradnja sa UKC-om se ne završava. Naime, ovo udruženje jedno je od suorganizatora Prvog simpozija neonatologa simboličnog naziva "Dan za novorođenče", a koji je u gradu soli upriličen 21. aprila ove godine.

"Simpozij je zapravo uvod u priču o tome da ćemo do septembra opremiti jedan prostor u Ambulanti za neonatologiju u Klinici za dječije bolesti, a gdje će majke beba koje se nalaze u inkubatora, moći uzeti svoje novorođenče i sa njim provesti pola sata do sat. Za to trenutno nema uslova u ovoj ambulanti, a realizacijom našeg projekta oni će se stvoriti. I ovo je jedan od načina kojim idemo prema ženama", naglašava Hajvaz.

Uspješne Tuzlanke, koje imaju veliku podršku javnosti, nesebičnu podršku pružaju i nezaposlenim sugrađankama koje kroz edukativne radionice i bazar rukotvorina, koji će biti upriličen 7. maja na mostu s kipovima, nastoje ekonomski osnažiti.

"Od samog osnivanja u kontinuitetu organizujemo radionice za sve zainteresirane žene kroz koje ih osposobljavamo za samostalan rad. Pružamo im priliku za sticanje znanja, određeni vid zabave te u konačnici im dajemo mogućnost za zaradu", kaže predsjednica Skupštine Nove ženske inicijative Biljana Golić.

Drugačije od ostalih

Na upit po čemu se Nova ženska inicijativa razlikuje od drugih udruženja u našoj zemlji, Golić kaže:

"Razlika između nas i svih drugih udruženja je u tome što smo mi žene koje su samosvjesne, ispunjene te neopterećene nacionalnim, političkim i imovinskim segmentima. Mi smo žene koje želimo pomoći i osnažiti druge građanke BiH, ali i pružiti pomoć onima kojima je potrebno. Ovdje niko od nas nije došao da bi sebe uzdigao, a nekoga drugog spustio na neki niži nivo".

Predsjednica UO Nove ženske inicijative Nada Bijedić ističe da udruženje trenutno broji oko 30 članica, koje u narednom periodu planiraju umrežavanja i sa drugim udruženjima koja djeluju na prostoru BiH, ali i šire.

"Iako smo još uvijek mlado udruženje, već imamo nekoliko članica koje žive izvan granica BiH i one nam uglavnom pomažu putem donacija", dodaje Bijedić naglasivši da svaka ona žena koja pretenduje da postane dio ovog kolektiva mora biti inovativna i spremna na rad.

Naše sagovornice ističu i da je u proteklom periodu zaživjela inicijativa od uspješnih žena iz Sarajeva i Doboja za formiranje podružnica ovog udruženja u pomenutim gradovima, međutim, zbog nedostatka finansijskih sredstava ova ideja će sa realizacijom ipak pričekati.

Kada je u pitanju prekogranična saradnja, članice Nove ženske inicijative u narednom periodu trebaju krenuti put Zaječara, kako bi se susrele sa uspješnim privrednicama ovog kraja te razgovarale o mogućim zajedničkim programskim aktivnostima.