BiH
11

Uposlenik Tužilaštva BiH bez znanja tužilaca prenosio informacije ostalim osumnjičenim

Klix.ba
Foto: Arhiv/SIPA
Foto: Arhiv/SIPA
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, pripadnici SIPA-e, na području Sarajeva i Gruda uhapsili su dvije osobe. Jedan od uhapšenih je i uposlenik Tužilaštva BiH.

"Lišeni su slobode osumnjičeni inicijala R.I. i M.S. koji je uposlenik Tužilaštva BiH za kojeg je utvrđeno da je u okviru provođenja istrage postupao nezakonito, mimo znanja nadređenih tužitelja, poštivanja utvrđenih zakonskih procedura, te počinio više nezakonitosti i povreda službene dužnosti", navodi se u saopštenju.

Kako saznajemo, uposlenik Tužilaštva BiH je prenosio informacije ostalim osumnjičenim.

Tužilaštvo BiH navodi da će uskoro objaviti i puni identitet osumnjičenog protiv kojeg će biti pokrenut krivični i disciplinski postupak, a identitet u ovom trenutku nije otkriven, kako se ne bi ugrozile istražne aktivnosti koje se provode.

"Tužilaštvo BiH odlučno je da se suprotstavi svim oblicima zloupotrebe službene dužnosti i najstrožije osuđuje nezakonito djelovanje svog uposlenika, koji će biti procesuiran i u krivičnom i u disciplinskom postupku. Ova aktivnost rezultat je dobre i odlučne saradnje Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu. Tužilaštvo BiH poduzelo je sve mjere osiguranja dokaza, kako navedeni osumnjičeni ni na koji način ne bi mogao ugroziti istragu koja se vodi", navodi se u saopštenju.