BiH
18

SIPA: U akciji "Druker“ uhapšen uposlenik Tužilaštva BiH i još jedna osoba

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u operativnoj akciji "Druker“ slobode lišili dvije osobe zbog organiziranog kriminala i koruptivnih krivičnih djela.

Na području Sarajeva pripadnici SIPA-e slobode su lišili osobu inicijala M.S., uposlenik Tužilaštva BiH, dok su na području Gruda slobode lišili osobu inicijala R.I.

U okviru ove akcije, pripadnici SIPA-e sinoć su izvršili pretrese objekata na šest lokacija na području Gruda, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

"Akciji "Druker“ prethodila je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su zadokumentirane nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba. Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. Aktivnosti po ovom predmetu intenzivno se nastavljaju", saopšteno je iz SIPA-e.

Za uposlenika Tužitelaštva BiH je utvrđeno da je u okviru provođenja istrage postupao nezakonito, mimo znanja nadređenih tužitelja, poštivanja utvrđenih zakonskih procedura, te počinio više nezakonitosti i povreda službene dužnosti.

"Tužilaštvo BiH uskoro će objaviti i puni identitet osumnjičenog protiv kojeg će biti pokrenut krivični i disciplinski postupak, a identitet u ovom trenutku nije otkriven, kako se ne bi ugrozile istražne aktivnosti koje se provode. Tužilaštvo BiH poduzelo je sve mjere osiguranja dokaza, kako navedeni osumnjičeni ni na koji način ne bi mogao ugroziti istragu koja se vodi.", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.