Zbog diskriminacije
9

Uposlenici zeničke bolnice održali štrajk upozorenja, direktor zabranio novinarima ulazak u krug bolnice

Piše: E. M.
Protest zdravstvenih radnika u KBZ 2016. godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Protest zdravstvenih radnika u KBZ 2016. godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zdravstveni radnici Kantonalne bolnice Zenica danas su u periodu od 10 do 10:30 sati održali štrajk upozorenja u holu zeničke bolnice zbog diskriminatornog odnosa Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kod izdvajanja samo jedne kategorije za povećanje plaća, a po naredbi uprave Kantonalne bolnice Zenica novinarima je bio zabranjen pristup štrajku i izvještavanje iz bolnice.

Nekoliko desetina zdravstvenih radnika okupilo se danas u holu zeničke bolnice kako bi se izborili za svoja prava s obzirom na to da je izvršeno povećanje plaća za samo jednu kategoriju uposlenika u zdravstvu.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Kantonalnog odbora nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika ZDK Esad Hasanićević je istakao kako po naredbi direktora Kantonalne bolnice Zenica Rasima Skomorca novinarima nije bio dozvoljen ulaz u bolnicu kako bi ispratili štrajk upozorenja.



"Štajk upozoranja je prošao dostojanstveno i regularno, ali je po odluci direktora zabranjeno snimanje i sudionici nisu mogli davati izjave. Drago mi je što je direktor zabranio ulaz novinarima jer je time poslao značajnu poruku javnosti, cjelokupnom sistemu zdravstvene zaštite i pacijentima, jer nam je zabranio da kažemo ono što nas boli", kazao je Hasanićević za Klix.ba.

Istakao je da je Skomorca na mjesto direktora postavila politika, a da su zdravstveni radnici tu došli iz humanih razloga koji se materijaliziraju kroz plaću, od čega žive njihove porodice.

"Uposlenike bolnice ne boli njegov postupak", zaključio je Hasanićević.

Štrajk upozorenja u Kantonalnoj bolnici Zenica danas je organizovao Kantonalni odbor nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika.

Brojne novinarske ekipe izrazile su nezadovoljstvo, što nisu mogli javnosti prenijeti probleme zdravstvenih radnika, kao što i prenose uspjehe i projekte kojim se uprava zeničke bolnice zna pohvaliti.

Zdravstveni radnici su za 18. oktobar najavili i generalni štrajk u Kantonalnoj bolnici Zenica, na svim odjelima, osim na odjelu urgentne medicine, odjelu intenzivne njege, u centru za transfuziju i u djelatnosti eksplantacije organa.

Zahtjevi zdravstvenih radnika prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine su: usvajanje prigovora i primjedbi na Pravilnik o radu JU Kantonalna bolnica Zenica u "Zahtjevu za zaštitu prava iz radnog odnosa", sprečavanje neujednačenog povećanja plata za jednu grupu uposlenika u odnosu na ostale radnike JU Kantonalna bolnica Zenica i diskriminacije, poništenje odluke direktora Kantonalne bolnice Zenica prema kojoj radno vrijeme u svim organizacionim jedinicama počinje u 7:30, a završava u 15:30 sati, poboljšanje uslova za obavljanje redovnih poslova i pružanje zdravstvenih usluga pacijentima, sprečavanje kontinuiranog odlaska iskusnog medicinskog osoblja iz Kantonalne bolnice Zenica te usklađivanje plaća s indeksom potrošačkih cijena.