{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uposlenici RTV BPK Goražde očajni, najavljuju štrajk glađu

26.8.2013. u 14:59
0
13
Uposlenici RTV BPK Goražde očajni, najavljuju štrajk glađu
0
Uposlenici RTV BPK Goražde očajni, najavljuju štrajk glađu
Goražde
Uposlenici RTV BPK Goražde već su 20 dana u generalnom štrajku. Pregovori koje su vodili s rukovodstvom televizijske kuće i Vladom BPK Goražde nisu urodili plodom, a radnicima nisu isplaćene četiri zaostale plate.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Da bi prekinuli štrajk uposlenici zahtjevaju isplatu zaostalih plata, smjenu rukovodstva ove medijske kuće, izmjenu sistematizacije radnih mjesta koja se, kako sindikat tvrdi u saopćenju, pokazala diskriminirajućom i nefunkcionalnom, te poboljšanje uslova rada.

Jedini ispunjeni zahtjev Sindikalnog odbora RTV BPK Goražde je izmjena Zakona o RTV BPK Goražde čija je implementacija već počela a što je rezultiralo aktivnostima sindikata prema osnivaču, Skupštini BPK Goražde.

"Sindikat RTV BPK Goražde obavještava javnost da je do sada održan niz sastanaka i pregovora sa menadžmentom JP RTV BPK Goražde i Vladom BPK Goražde s kojima do danas nije postignut bilo kakav sporazum koji bi omogućio ispunjenje zahtjeva i prekid štrajka, uprkos brojnim ustupcima od strane sindikata. Uposlenici JP RTV BPK Goražde smatraju da su do sada pokazali maksimalnu spremnost za rješavanje aktuelne problematike, no da s druge strane ne postoji dovoljno spremnosti da se ponude čvrste garancije koje bi uposlenicima osigurale normalne uslove za rad, sigurnu egzistenciju i depolitizaciju rukovodećih organa", kažu iz Sindikata.

U saopćenju Sindikata ove televizijske kuće koja postoji već 17 godina, tvrde kako nikada nisu imali adekvatnu podršku osnivača, Skupštine i Vlade BPK Goražde, na što su ukazivali godinama. RTV BPK Goražde još nema vlastite prostorije, a radnici ističu kako rade s dotrajalom i neadekvatnom opremom.

"No, za uzvrat svake godine potvrđuje svoj kvalitet i profesionalnost kojima opravdava ispunjavanje uslova koje postavlja Regulatorna agencija za komunikacije. SO RTV Goražde ovim putem želi upoznati javnost sa stvarnim stanjem u ovoj medijskoj kući ali i namjerom da istraje do kraja u ispunjavanju postavljenih zahtjeva u skladu sa Zakonom o štrajku i sindikalnim načinima borbe za ostvarenja radničkih prava, zaštite profesije i novinarske etike koji su više puta bili ugroženi od strane vladajućih struktura u ovom kantonu", navodi se u saopćenju.

Radnici su najavili da će, s obzirom na to da do sada nisu postigli nikakav dogovor s menadžmentom i osnivačem JP RTV BPK Goražde, u narednom periodu pokrenuti nove, rigoroznije oblike sindikalne borbe među kojima je i štrajk glađu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: