BiH
0

Uposlenici RTV BPK Goražde očajni, najavljuju štrajk glađu

Klix.ba
Goražde
Goražde
Uposlenici RTV BPK Goražde već su 20 dana u generalnom štrajku. Pregovori koje su vodili s rukovodstvom televizijske kuće i Vladom BPK Goražde nisu urodili plodom, a radnicima nisu isplaćene četiri zaostale plate.

Da bi prekinuli štrajk uposlenici zahtjevaju isplatu zaostalih plata, smjenu rukovodstva ove medijske kuće, izmjenu sistematizacije radnih mjesta koja se, kako sindikat tvrdi u saopćenju, pokazala diskriminirajućom i nefunkcionalnom, te poboljšanje uslova rada.

Jedini ispunjeni zahtjev Sindikalnog odbora RTV BPK Goražde je izmjena Zakona o RTV BPK Goražde čija je implementacija već počela a što je rezultiralo aktivnostima sindikata prema osnivaču, Skupštini BPK Goražde.

"Sindikat RTV BPK Goražde obavještava javnost da je do sada održan niz sastanaka i pregovora sa menadžmentom JP RTV BPK Goražde i Vladom BPK Goražde s kojima do danas nije postignut bilo kakav sporazum koji bi omogućio ispunjenje zahtjeva i prekid štrajka, uprkos brojnim ustupcima od strane sindikata. Uposlenici JP RTV BPK Goražde smatraju da su do sada pokazali maksimalnu spremnost za rješavanje aktuelne problematike, no da s druge strane ne postoji dovoljno spremnosti da se ponude čvrste garancije koje bi uposlenicima osigurale normalne uslove za rad, sigurnu egzistenciju i depolitizaciju rukovodećih organa", kažu iz Sindikata.

U saopćenju Sindikata ove televizijske kuće koja postoji već 17 godina, tvrde kako nikada nisu imali adekvatnu podršku osnivača, Skupštine i Vlade BPK Goražde, na što su ukazivali godinama. RTV BPK Goražde još nema vlastite prostorije, a radnici ističu kako rade s dotrajalom i neadekvatnom opremom.

"No, za uzvrat svake godine potvrđuje svoj kvalitet i profesionalnost kojima opravdava ispunjavanje uslova koje postavlja Regulatorna agencija za komunikacije. SO RTV Goražde ovim putem želi upoznati javnost sa stvarnim stanjem u ovoj medijskoj kući ali i namjerom da istraje do kraja u ispunjavanju postavljenih zahtjeva u skladu sa Zakonom o štrajku i sindikalnim načinima borbe za ostvarenja radničkih prava, zaštite profesije i novinarske etike koji su više puta bili ugroženi od strane vladajućih struktura u ovom kantonu", navodi se u saopćenju.

Radnici su najavili da će, s obzirom na to da do sada nisu postigli nikakav dogovor s menadžmentom i osnivačem JP RTV BPK Goražde, u narednom periodu pokrenuti nove, rigoroznije oblike sindikalne borbe među kojima je i štrajk glađu.