Parlament BiH
3

Upitna trasa autoputa A1 pored aerodroma Ortiješ, čeka se odgovor MO BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštne BiH Aleksandra Pandurević danas je na sjednici tog doma od ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juske zatražila odgovor da li je, nakon što je došlo do promjene trase koridora 5C na području Mostara, tačna informacija koja se pojavila u medijima da nova trasa prolazi ispod, kao tunel, zemljišta aerodroma Ortiješ, koji pripada Oružanim snagama BiH?

Ministar komunikacija i prometa BiH Jusko je kazao da su predstavnici Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH i Ministarstva odbrane održali sastanak 19. decembra 2016. o temi trase autoputa A1 u području aerodroma Ortiješ.

Po njegovim riječima, na osnovu održanog sastanka JP Autoceste FBiH je 20. decembra 2016. godine zatražilo pismenu saglasnost Ministarstva odbrane za trasu koji prolazi kroz navedeno područje.

"Do danas u JP Autoceste FBiH nisu zaprimili nikakav pisani dokument od Ministarstva odbrane BiH na osnovu podnesenog zahtjeva za saglasnost. U zavisnosti od zaprimljene saglasnosti od Ministarstva odbrane BiH odredit će se položaj trase u prostoru oko navedenog aerodroma", odgovorio je ministar Jusko.

Zastupnica Pandurević je, komentirajući dobiveni odgovor, naglasila da je riječ o perspektivnoj vojnoj imovini i da je ovdje u pitanju nadležnost Predsjedništva BiH, te da saglasnost za korištenje perspektivne vojne imovine mora dati Predsjedništvo BiH.