Obavezni rok
76

Upis prvačića u KS do kraja aprila: Trebaju vam CIPS, rodni list, ljekarsko i uvjerenje o predškolskom programu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upis u prvi razred osnovne škole za djecu koja su do 1. marta 2018. godine navršila pet i po godina, počeo je 2. i 3. aprila i trajat će do kraja mjeseca. Riječ je o obaveznom roku, dok je u izuzetno opravdanim slučajevima upis moguće izvršiti u augustu.

Roditelji su dužni na upis donijeti izvod iz matične knjige rođenih, ljekarsko uvjerenje o psihofizičkom stanju djeteta za upis u školu i zdravstvenom statusu s opisom poteškoća te uvjerenje o pohađanju Obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja nadležne Javne ustanove Djeca Sarajeva ili privatne predškolske ustanove koja je upisana u Registar predškolskih ustanova koji vodi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS.

U slučaju da roditelj ne priloži uvjerenje o pohađanju predškolskog programa za djecu u godini pred polazak u školu, dužni su donijeti pismeno obrazloženje zbog čega dijete nije pohađalo predškolski odgoj.

Učenici se u školu upisuju na osnovu mjesta prebivališta, odnosno CIPS prijave, zbog čega roditelj treba dostaviti i ovaj dokument prilikom upisa. Škola može upisati učenike koji ne pripadaju školskom području ukoliko roditelji dobiju odobrenje ministra obrazovanja KS koje je potrebno tražiti pismenim putem.

Škola može omogućiti upis djeteta mlađeg od utvrđene starosne dobi uz pismeni zahtjev roditelja i ako škola bude sigurna da je to u najboljem interesu djeteta. Odluka se u ovom slučaju donosi nakon razmatranja preporuke Komisije za upis učenica u prvi razred. Međutim, upis mlađeg djeteta može se izvršiti samo ukoliko dijete do kraja kalendarske godine puni šest godina.

Upis se vrši svakim radnim danom u prostorijama škole, a roditelji će nakon evidentiranja prvačića biti upoznati o terminima za testiranje djece koje će se vršiti kod pedagoga s Komisijom za upis učenika u prvi razred.

Stručnjaci savjetuju da djecu uoči polaska u školu treba konstantno ohrabrivati, podržavati, pripremati ih kroz igru, bez nametanja i zahtjeva, uz nagrađivanje uspjeha.

"Filozofija stručnjaka je da treba vladati motivirajuća atmosfera, da roditelji i ostatak porodice trebaju podsticati djecu na rad, ohrabrivati ih, dati im podršku za svaki napredak, stalno im govoriti da će biti dobri učenici, da će školske obaveze rješavati uspješno, da će biti tačni i vrijedni. To su odgojne vrijednosti koje treba formirati", kazao je u nedavnom razgovoru za Klix.ba pedagog Sejad Jahić.

Podsjećamo, ukoliko dijete koje se smatra obveznikom ne bude upisano u školu, predviđene su novčane kazne koje se kreću od 100 do 5.000 KM, u zavisnosti od kantona kojem pripadate.