BiH
18

UNTZ kao ring za obračun: Rektor pod pritiscima, akademska zajednica doživjela poraz

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tuzlaska akademska zajednica u nedjelju je doživjela dubok poraz nakon fizičkog obračuna univerzitetskih profesora koji se dogodio na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli.

Mladim ljudima i studentima Univerziteta u Tuzli (UNTZ) poslana je izuzetno loša poruka - da su oni koji bi im trebali biti uzori za pozicije spremni i na fizičke obračune.

Podsjetimo, u nedjelju je u prostorijama Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli održan sastanak kojem su prisustvovali rektor UNTZ-a Samir Nurić, univerzitetski profesori i čelnici Stranke demokratske akcije Tuzlanskog kantona (SDA TK).

Prema riječima onih koji su prisustvovali sastanku, cilj je bio podjela pozicije dekana i članova Senata UNTZ-a, a s obzirom da rektor ove visokoškolske ustanove nije želio podleći pritiscima oko izbora i imenovanja, uslijedio je fizički obračun između univerzitetskih profesora Bahrije Šarića i Denijala Sprečića.

Ovaj događaj nagnao je Nurića da u određenoj mjeri javno progovori o cjelokupnoj situaciji na UNTZ, koja je kulminirala upravo u nedjelju.

Nurić: Izložen sam pritiscima

Nurić tvrdi da je posljednjih nekoliko mjeseci izložen pritiscima od vladajućih struktura u TK, koji grubo narušavaju zakonitost rada i autonomiju Univerziteta.

Također, mišljenja je i da do sastanka koji je održan u nedjelju nije trebalo doći.

"Od UNTZ se pokušava napraviti poprište za obračun političkih partija u kampanji, koja je očigledno počela. Pritiscima ću se odupirati dokle god to budem mogao. Prije svega, neću dozvoliti političko organizovanje i agitiranje na univerzitetu, jer je ono izričito zabranjeno", kazao je Nurić.

Tačno o kakvim pritiscima je riječ javno još uvijek ne želi govoriti, uz obrazloženje da je u cijelu ovu priču uključeno i Tužilaštvo TK.

"U ovom momentu samo želim da pritisci nestanu. Ovdje je osnovna stvar, da osnivač obezbjedi osnovne elementarne uslove za rad univerziteta, a to je u domenu finansija. Dok sam na mjestu rektora radit ću u skladu sa zakonom, statutom i aktima. Neću se voditi niti jednom politikom i ona mi ne treba. Jasno i glasno kažem: Politika mora ostaviti univerzitet i univerzitet ne smije biti ring za politički obračun", naglasio je.

Kazao je i da mu se u proteklom periodu sugerisalo da podnese ostavku na poziciju rektora, ali da do toga neće doći.

"Ovdje ostajem sve dok me ne smjene i naravno dok moje zdravlje ne bude ugroženo u smislu da ne mogu obavljati posao", izričit je aktuelni rektor.

On je kazao i da je proteklog petka bio na sastanku kod premijera TK Bege Gutića.

Tada je, tvrdi rektor "vođen pomalo neprimjeren razgovor sa povišenim tonovima".

"Tokom sastanka, između ostalog smo razgovarali o kadrovskoj politici, a sporno je mjesto prorektora za međuuniverzitetsku saradnju. Tražio sam da dekani ne mogu biti članovi Senata Univerziteta u Tuzli i tu je nastao problem", nastavio je Nurić.

Gutić: Rektor na indirektan način uticao na izbor članova Senata

S druge strane, u razgovoru za Klix.ba premijer TK Bego Gutić je kazao da je dobio Nurićevu preporuku kojom je na nezakonit način pokušavao uticati na izbor članova Senata UNTZ-a.

"U preporuci on traži, iako Zakonom o visokom obrazovanju nije zabranjeno, da članovi senata ne mogu biti dekani. Mi smo nadležnoj inspekciji uputili zahtjev za provjeru. Ona je jučer izvršila svoj nalaz u kojem se kaže da nema smetnji da dekani mogu biti članovi senata. Dakle, na jedan indirektan način on (Nurić, op.a.) je svojom preporukom uticao na izbor članova senata", kaže Gutić.

Osvrnuvši se na nedjeljni incident, Gutić je kazao da je u to vrijeme bio na radnom dijelu sastanka koji je organizirao predsjednik Upravnog odbora UNTZ-a.

"Nakon sastanka sam dobio informaciju da je došlo do incidenta. U svakom slučaju, to je sramota za Univerzitet i pretpostavljam da će nadležni organi utvrditi pravu istinu i poduzeti odgovarajuće mjere. U potpunosti podržavam da svako radi svoj posao", smatra premijer TK.

Inače, nedjeljnom incidentu svjedočio je i profesor Naser Prljača, a kako kaže, u životu nije doživio sličan scenarij u kojem profesori stvari rješavaju fizičkim obračunom.

"Nevjerovatno je ono što se desilo. Politika je uvijek imala upliva na Univerzitetu u Tuzli. To je činjenica i ona je ovdje uvijek kreirala politiku rukovodnog kadra i tako dalje", rekao je Prljača

Inače, izbor članova Senata Univerziteta u Tuzli trebao bi biti održan sutra, a kakav će ishod biti ostaje da se vidi.