BiH
121

Reality show na Univerzitetu u Tuzli: Rektor priznao da je član SDA, studenti razjedinjeni

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Jedan od najboljih univerziteta u Bosni i Hercegovini već nekoliko dana potresaju afere kakve se ne pamte. Nakon fizičkog obračuna između dvojice profesora, brojni problemi s kojima se susreće Univerzitet u Tuzli (UNTZ) izašli su u javnost. Optužbe doslovno pljušte sa svih strana, posebno na relaciji Vlada Tuzlanskog kantona (TK) – rektor UNTZ-a Samir Nurić.

Premijer TK Bego Gutić prije nekoliko dana odbacio je optužbe da se Vlada TK miješa u rad ove visokoškolske ustanove, a za stanje u kojem se nalazi UNTZ optužio je Upravni odbor. Nije štedio ni rektora za kojeg je kazao da je srozao i privatizirao univerzitet.

Nurić: Poziv premijera je neargumentiran

Sve ovo danas je negirao rektor Nurić koji je kazao da neće podnijeti ostavku, a priznao je i da je član Stranke demokratske akcije (SDA).

"Poziv premijera Gutića na moju ostavku je neargumentiran. Ako me pozivaju da kao stranački kadar SDA dam ostavku, onda nije nikakav problem, to ću i uraditi. Ali, da me poziva na ostavku optužbama da sam privatizirao univerzitet, ili nekome nešto dao što mu ne pripada, to ne može, to neću uraditi", izričit je Nurić.

Naglasio je i da je u proteklih šest mjeseci, koliko se nalazi na poziciji rektora, zaposlena samo jedna osoba i to direktor za ekonomske poslove kojeg je izabrao Upravni odbor Univerziteta, a ne rektor ili njegova komisija.

S druge strane, premijer Gutić je u petak pozvao rektora da iz UNTZ-a ukloni političke "junoše" poput Zlatana Begića i Edina Delića, koji su, naveo je tada, nezakonito preuzeli upravljanje ovom visokoškolskom ustanovom, kao i samim rektorom.

Inače, Begić je prije nekoliko dana zvanično postao član Demokratske Fronte (DF), dok je Delić uzeo člansku karticu Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

"Ja svojim kolegama profesorima ne mogu zabraniti ulazak na Univerzitet. Nedopustivo je da bilo kojem kolegi kažem: Ovdje ne možeš ući", istakao je Nurić.

Gutićev poziv danas je doveo i do mirnog skupa podrške profesoru Zlatanu Begiću ispred zgrade Pravnog fakulteta u Tuzli gdje je zaposlen.

Podršku je iskazala grupa građana okupljena u udruženjima i Sindikatu solidarnosti TK.

Ovom skupu se nisu pridružili studenti spomenutog fakulteta, a grupa koju smo zatekli na samom ulazu u zgradu novinarima je kazala da ih ne treba miješati u ovaj događaj.

Većina studenata ovog fakulteta ogradila se i od Unije studenata UNTZ-a.

"Studenti prve godine su veoma zbunjeni. Ni sami ne znaju šta se sve dešava. Studenti druge godine su u nezgodnoj poziciji, dok su oni sa treće i četvrte pod velikim pritiskom Unije studenata, a koja je opet pod pritiskom vladajućih struktura u TK", kazao nam je jedan od studenata druge godine Pravnog fakulteta u Tuzli koji je dobro upućen u cijelu situaciju, uz molbu da ne otkrivamo njegov identitet.

Nasuprot tome, predsjednik Unije studenata UNTZ-a Nedžad Hodžić kaže da ova unija samo štiti interese studenata ove visokoškolske ustanove.

"Studenti su ostali vjerni studentima, izuzev studenata jednog fakulteta, koji ja neću imenovati, a koji su se odučili štititi interese profesora. Mi smo svoji, a kome to smeta neka produži dalje! Mi ne štitimo ni interese rektora koji treba biti sposoban, mudar i taktičan čovjek. Treba biti diplomata koji će voditi ovaj univerzitet i njegove studente ka boljem sutra", kazao je Hodžić.

Situacija se odražava na obrazovni proces

Mišljenja je i da se trenutna situacija negativno odražava na obrazovni proces.

"Problem pojedinaca, vladajućih struktura i menadžmenta, odnosno rektora i dekana, problem pojedinaca iz drugih političkih partija, odnosno profesora koji odlaze u političke partije, a govore nama studentima o depolitizaciji, odnosno politizaciji univerziteta, svakako da se negativno odražava na univerzitet. Mi to ne podržavamo", nastavio je Hodžić te dodao:

"Ovdje ima čestitih i poštenih ljudi koji rade svoj posao, ali govoreći o politici, svi mi znamo koji profesor je u kojoj političkoj stranici. Više to ni oni ne kriju. Petnaest posto svojih predavanja, a neki čak i 80 posto, provode u tome kako šta i gdje treba i oni su mislioci za sve druge teme, osim za one koje nama trebaju predavati".

Podsjećanja radi, brojni problemi s kojima se susreće UNTZ na površinu su isplivali nakon nedavnog fizičkog obračuna između univerzitetskih profesora Bahrije Šarića i Denijala Sprečića u prostorijama Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli.

I pored brojnih nesuglasica Gutić i Nurić složni su u jednom - potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere protiv aktera nemilog događaja.

Ovaj događaj zadao je dubok poraz tuzlanskoj akademskoj zajednici, a mladima i studentima poslana je izuzetno loša poruka - da su oni koji bi im trebali biti uzori za pozicije spremni i na fizičke obračune.

"Nadležne institucije rade svoj posao. Ono što je u nadležnosti univerziteta je pokrenuto i potpisano. Samo, molim vas, mene nemojte svrstavati ni na jednu stranu. Ja sam na strani akademizma, akademskih sloboda, kvaliteta, zakonitosti i predanosti radu na univerzitetu", naglašava Nurić.

Iako je član SDA, Nurić ističe da mjesta politici u ovoj visokoškolskoj ustanovi neće biti sve dok je on na poziciji rektora.

"Neću dopustiti bilo kojoj politici da upravlja univerzitetom. Univerzitet radi i radit će. Senat je konstituisan i mi radimo sasvim normalno. Studente pozivamo da se vrate u učionice, a nastavnike, asistente i saradnike da rade odgovorno i u punom kapacitetu te da pokažemo da nas ne može bilo kakvo uplitanje ili intervencija iz vana destabilizirati i dovesti do poremećaja u radu", zaključio je Nurić.

Kakve će posljedice trenutna situacija ostaviti na UNTZ koji barem još uvijek slovi za jedan od najboljih univerziteta u našoj zemlji, samo će vrijeme pokazati.