Suzbijanje nasilja
70

Unsko-sanski kanton za migrante uvodi "policijski sat", i kućni red, ništa od vanrednog stanja

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U privremenim migrantskim centrima na području Unsko-sanskog kantona zbog narušene sigurnosne situacije bit će uveden kućni red da bi se regulisalo kretanje migranata u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši, a uslijedit će i izmiještanje jednog broja, koji nemaju smještaj, na novu lokaciju na Vučijaku.

Policijski komesar u Unsko-sanskom kantonu Mujo Koričić rekao je da će uvođenje kućnog reda biti urađeno u saradnji sa Međunarodnog organizacijom za migracije i UNHCR-om.

"Angažovat ćemo sve raspoložive policijske službenike, a ako bude potrebe tražit ćemo pomoć i od drugih policijskih agencija. Od njih ćemo tražiti pomoć i u smislu zaustavljanja ogromnog pritiska migranata i izbjeglica na ovaj dio BiH", objasnio je Koričić poslije sastanka predstavnika kantonalne vlasti, lokalnih zajednica, policije i Međunarodne organizacije za migracije.

Zbog turizma i privrede USK-a, za sada se ne uvodi vanredno stanje. Uvodi se "kućni red" odnosno kontrola kretanja migranata i policijski sat (koji neće važiti za građane USK-a).

Pokušat će se pronaći rješenje i za procesuiranje prestupnika koje je nemoguće identifikovati, naročito zbog sve češćih i brutalnijih međusobnih fizičkih sukoba u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Poslije sastanka je istaknuto da neće biti proglašeno vanredno stanje, ali da će odmah početi realizacija još nekoliko mjera radi poboljšanja sigurnosne i zdravstvene situacije u kantonu.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić rekao je da će migrante, koji trenutno nemaju smještaj, kroz nekoliko dana transportovati na lokaciju Vučjak, koja će uskoro biti pripremljena, čime se kreće na izmiještanje migranata iz centra grada.

On je najavio da će rigorozno pojačati kontrolu i kažnjavanje građana koji iznajmljuju privatne stambene prostore osobama bez dokumenata.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je da EU ne podržava izbor nove lokacije, vjerovatno zbog blizine granice s Hrvatskom, ali da lokalne vlaste moraju nešto da urade jer ne mogu dopustiti da migranti zauzimaju javne površine u centru grada.

Posljednji incidenti nisu nimalo naivni i ja prvenstveno moram misliti na svaki aspekt bezbjednosti građana Bihaća", rekao je Fazlić i dodao da preduzimaju sve ono što im je u nadležnosti jer su se uvjerili da je uzaludno tražiti pomoć od političkih lidera BiH.

Šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter van der Overart rekao je da je više od 9.000 registrovanih migranata od januara ušlo u BiH i da je skoro svima cilj dolazak u Bihać ili Veliku Kladušu, koje smatraju najpovoljnijom putnom rutom za zemlje zapadne Evrope.

"Ovo je ozbiljan problem i neće tako brzo nestati, pa je zaista krajnje vrijeme za neka konkretna strateška rješenja Savjeta ministara BiH", istakao je Van der Overart.

Na sastanku je ponovljen apel nadležnim institucijama BiH i kada je u pitanju transport osoba bez dokumenata kroz BiH, jer je samo u ovoj godini Talgo vozom "Željeznica Federacije BiH" u Bihać stiglo oko 10.000 migranata i izbjeglica.