{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Univerzitet u Zenici prvi javni akreditovani univerzitet u FBiH

17.10.2014. u 10:24
462
63
Univerzitet u Zenici prvi javni akreditovani univerzitet u FBiH
462
Univerzitet u Zenici prvi je javni univerzitet u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je uspješno prošao proces eksterne evaluacije komisije državne Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta Bosne i Hercegovine.
Rektoru Univerziteta Dževad Zečić sinoć je u Hotelu "Zenica" svečano uručeno Rješenje o akreditaciji.

Akreditaciju Univerziteta u Zenici izvršila je komisija stručnjaka koju je imenovala Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta Bosne i Hercegovine. Pripreme za proces eksterne evaluacije, dolazak i rad komisije trajale su nekoliko godina, a u njima su učestvovali svi uposleni na Univerzitetu u Zenici. Nakon uspješno okončanog procesa, Univerzitet u Zenici je od sredine septembra tekuće godine upisan u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini i to kao prva visokoškolska institucija sa prostora Federacije Bosne i Hercegovine.

"Mi smo napravili svečanu promociju rješenja o akreditovanju jer smo željeli pokazati značaj u kontekstu državne akreditacije. Konačno smo izvršili reformu i akreditovanje prema međunarodnim i našim standarima, a to znači prepoznavanje Univerziteta i uporedivost naših diploma sa diplomama u Evropi, čime smo postali dio jedinstvenog visokoobrazovnog evropskog prostora", izjavio je Zečić.

Profesorica sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Dražena Gašpar okupljenim dekanima fakulteta, profesorima, asistentima i direktorima osnovnih i srednjih škola prezentovala je izvod iz ocjene komisije stručnjaka za eksternu evaluaciju gdje je UNZE dobio prolazne ocjene.

Profesor Darko Petković održao je izlaganje o značaju i budućnosti rangiranja na temu "Od akreditacije do rangiranja", nakon čega je uslijedilo uručenje Rješenja o akreditaciji. Rješenje o akreditaciji rektoru Zečiću predao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mirko Trifunović.

Univerzitet u Zenici prvi je u Federaciji Bosne i Hercegovine sa akreditacijom, a uskoro bi akreditaciju trebao dobiti i Univerzitet u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: